hirdetés
hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

Tökéletes élelmiszer volna

Ha mindenki, akinek indikált, ezt fogyasztaná, csak a kognitív képességek javulása miatt annyit lehetne évente megspórolni, amennyi az évi globális gyógyszerpiaci eladás: 300 milliárd dollárt.

hirdetés

És akkor még nem is beszéltünk az évi 20 ezer emlőrákos halál által okozott szenvedésről és költségről, amit akkor lehetne megspórolni, ha minden anya 6 hónapos koráig kizárólag anyatejjel táplálná csecsemőjét, ahogy azt az UNICEF is ajánlja (ma világszerte a csecsemők 35,7%-át táplálják 6 hónapos koráig kizárólag anyatejjel, holott az az egyetlen valóban személyre szabott táplálék).

A The Lancet egy 28 tanulmányból álló különszámot közölt a szoptatásról, amelyben többek között felhívják a figyelmet: az iparilag fejlett, nagy bevétellel rendelkező országokban 5-ből mindössze 1 gyermeket szoptatnak 12 hónapos koráig, és a szegény, valamint közepes bevételű országokban csak a csecsemők egyharmadát etetik 6 hónapos korukig kizárólag anyatejjel. Ennek eredményeképpen sok millió gyermek nem részesül mindazokból az előnyökből, amit az anyatejes táplálás eredményez, írja a valaha elkészült legrészletesebb és legszéleskörűbb, szoptatással kapcsolatos tudományos összeállítás, de ennek ellenére az egészségügyi rendszerek mégsem fejtenek ki kellő erőfeszítést a szoptatás népszerűsítése érdekében, teszi hozzá a The Lancet különkiadásának szerkesztője

Ha általánossá válna a szoptatás, évente 820 ezer gyermek életét lehetne megmenteni (ez a 2 éves kor alatt elhaltak 13%-a) és évi 20 ezer emlőrákos halált lehetne megelőzni, azonban az előnyök nemcsak a gyermekek és az anyák egészségi állapotában jelentkeznek, de a későbbi felnőttekében is: a szoptatás révén drámaian megnő a várható élettartam (Cesar Victora és munkatársai: Breastfeeding in the 21st century: epidemiology, mechanisms, and lifelong effect). Az adatok szerint pl. a gazdag országokban azok között a kisgyermekek között, akiket szoptatnak, egyharmaddal kisebb a hirtelen csecsemőhalál kockázata, míg a szegény, valamint közepes bevételű országokban a teljes körű anyatejes táplálással meg lehetne előzni a hasmenéses megbetegedések felét, a légúti infekciók harmadát. A szoptatás ezen felül növeli az intelligenciát (átlagosan 3 ponttal), véd az elhízás és a diabétesz kialakulása ellen. Minél hosszabb ideig szoptatnak az anyák, annál kisebb a körükben az emlő- és a petefészekrák kialakulásának kockázata.

A nem-szoptatás miatti kiadások hatalmasak: a számítások szerint csak 2012-ben 302 milliárd dollárba került volna a kialakult kognitív hátrány (az alacsonyabb intelligencia-szint miatti rosszabb iskolai teljesítmény, csökkent produktivitás, kevesebb fizetés) kompenzálása, ami a világ teljes nemzeti össztermékének 0,49%-a, ebből a gazdag országok éves vesztesége 231,4 milliárd dollárra rúg. Ha az USA-ban a 6 hónaposnál fiatalabbak 90%-át kizárólag anyatejjel táplálnák, 2,45 milliárd dollárt spórolnának a gyermekkori tüdőgyulladások, hasmenések és asztma jelentős részének megelőzésével, ha Nagy-Britanniában a 6 hónaposnál fiatalabbaknak legalább 45%-át szoptatnák, 29,5 millió dollárt spórolnának a csecsemőkori betegségek csökkenése révén.

 

Kulcsfontosságú közegészségügyi kérdés

 

Mint Victora elmondja: a szoptatás azon kevés pozitív egészségmagatartások közé tartozik, ami gyakoribb a szegény, mint a gazdag országokban, a szegény országokban pedig gyakoribb a szegény anyák körében. Egy másik tanulmány vezető szerzője, Nigel Rollins szerint tipikus, hogy a kormányok nem támogatják kellően a szoptatást, legfeljebb pusztán reklámozzák, anélkül, hogy kialakítanák a szükséges gazdasági és társadalmi viszonyokat, így pl. a támogató egészségügyi rendszereket, vagy anyasági támogatásokat, munkahelyi intervenciókat, tanácsadásokat és edukációt biztosítanának.

A szakértők megállapítják: nagyobb erőfeszítést kellene tenni a multimilliárd dolláros csecsemő-tápszer-ipar szabályozása érdekében. Bár az ipar szereplői a helytelen marketing-stratégiák kizárása érdekében 1981-ben elfogadtak egy marketing-etikai kódot, annak végrehajtására nem törekszenek, és nem is ellenőrzi senki. Az agresszív tápszer-kampányok aláássák a szoptatást propagáló erőfeszítéseket, és az előrejelzések szerint pl. 2019-ben 70,6 milliárd dollár értékű eladást generálnak (Nigel Rollins és munkatársai Why invest, and what it will take to improve breastfeeding practices?). Az eladás növekedését jelzi a következő adat: míg 1987-ben 2 milliárd dollár értékben adtak el tápszert, 2014-ben már 40 milliárd értékben, holott a szoptatás pótolhatatlan előnyeivel kapcsolatos tudományos bizonyítékok erősebbek, mint valaha.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés