hirdetés
hirdetés
2021. október. 26., kedd - Dömötör.
hirdetés

Több pénz kell az innovatív terápiák gyorsabb befogadásához

Szükséges, de nem elégséges mértékű a gyógyszerkassza emelése ahhoz, hogy feljebb kerüljünk a visegrádi országok ranglétráján, mondja a VG-nek Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója.

A hazai gyógyszerkassza 31 milliárd forinttal bővül a 2020-as költségvetési terv szerint. Ez elegendő az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) szerint?

Szükséges volt az emelés, de messze nem elegendő a törvényjavaslatban foglalt mérték ahhoz, hogy feljebb kerüljünk a ranglétrán a visegrádi országok között. Igaz, a betervezett 31 milliárd forint eléri a kassza csaknem 10 százalékát, de mindent – a valós gyógyszerkiadásokat és a masszív gyártói befizetéseket – egybevetve, a növekedés sajnos jóval szerényebb. Ettől függetlenül örömteli, hogy a kormány felismerte: stabilizálni kell a gyógyszer-finanszírozásnak legalább az idei szintjét.

Korábbi indítványaik szerint a gyógyszerkasszának negyvenmilliárd forint többletforrásra lenne szüksége. Most is így látják?

Igen, ez a javaslatunk még ma is érvényes. Ahhoz ugyanis, hogy a visegrádi országok szintjét elérjük, a nettó gyógyszerközkiadások szintjét kell megemelni. Nem az az érdekes, hogy mekkora a költségvetésben a gyógyszerár-támogatás soron megjelenő összeg, hanem hogy az állam ténylegesen mennyit költ gyógyszerre. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) ugyanis az adott előirányzatnál szerencsére – más költségvetési sorokba beépítve – több forrást biztosít gyógyszertámogatásra.

Ezért is szerencsésebb a nettó közkiadásokat vizsgálni, mert az összeveti a teljes gyógyszerköltést a teljes iparági befizetésekkel: a tervezett 31 milliárd forintos kasszaemelés 8 százalékos pozitívum, a gyógyszergyártói befizetések pedig csaknem 12 százalékkal nőnek. Így az utóbbiak költségvetési hozzájárulása jövőre szinte biztosan meghaladja a 100 milliárd forintot. A nettó közkiadásokat vizsgálva az is látszik, hogy a mostani emelés ellenére is van bőven ledolgoznivaló: az egy főre jutó csehországi gyógyszertámogatás majdnem a kétszerese a magyarországinak, amelynél a szlovákiai is magasabb 30-35 százalékkal.

A teljes interjú a Világgazdaság hétfői számában

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés