hirdetés
hirdetés
2022. október. 01., szombat - Malvin.
hirdetés

Több ország is soron kívül kap vakcinát az EU-tól

Csehország, Szlovákia és Ausztria soron kívül száz-százezer adag Pfizer/BioNTech vakcinát kap az Európai Unió többi tagállamától, jelentette az IHNED.cz cseh hírportál.

hirdetés

Az értesülést Andrej Babis cseh kormányfő megerősítette a Twitteren. Babis szerint az uniós tagállamok szerdán döntöttek erről a lépésről, a vakcinákat pedig a jövő hét folyamán szállítják ki az említett három országba. Az IHNED.cz értesülései szerint a három állam támogatását az tette lehetővé, hogy a Pfizer cégnek sikerült növelnie és meggyorsítania a vakcinák előállítását.

Az Európai Unió szolidaritásának köszönhetően a jövő héten plusz százezer Pfizer vakcinát kapunk. Ez lehetővé teszi, hogy felgyorsítsuk az oltási folyamatot, amire nagy szükségünk van, írta a cseh miniszterelnök a Twitteren, aki egyben köszönetet mondott az uniós partnereknek a szolidaritásért. Csehország a közös uniós eljárás alapján mintegy három millió Pfizer/BioNTech vakcinát rendelt. Ezen kívül Csehországban a Moderna és az AstraZeneca vakcinával oltanak.

Bár egyelőre a csehek az Európai Unióban jóvá nem hagyott vakcinákat nem használnak, kína Milos Zeman cseh államfő kérésére koronavírus elleni Sinopharm vakcinát szállít az országnak, közölte Jirí Ovcácek, cseh elnöki szóvivő szerda este a Twitteren.

A köztársasági elnök eleget tett a kérésnek, és levelet írt a kínai elnöknek. A pekingi cseh nagykövetség jelentése szerint a kínai fél úgy döntött, hogy haladéktalanul eleget tesz a cseh kérésnek, áll a rövid bejegyzésben, amelyből az nem derül ki, hogy mennyi vakcinát szállít Kína a cseheknek, ahol jelenleg nagyon súlyos a járványhelyzet, és az egészségügy oltóanyaghiánnyal küzd.

Eközben a cseh egészségügyi minisztérium elutasította az Egyesült Arab Emírségek ajánlatát egymillió AstraZeneca vakcína szállítására. Ezt Tomás Petrícek cseh külügyminiszter mondta el a Respekt.cz hírportálnak. Petrícek szerint az elutasítás oka az volt, hogy a felajánlott vakcinákat Indiában gyártották, és használatukra az Európai Unió nem adott engedélyt. Andrej Babis később elhatárolta magát Patrícek kijelentésétől, és azt állította, hogy "az ajánlat nem volt komoly".

.

 

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés