hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Több millió adag infuenza elleni vakcina is elkelne itthon

A 24.hu által megkérdezett nagykereskedők beszerzési próbálkozásai kudarcba fulladtak, mert globálisan is megnőtt az igény az influenza elleni védőoltásra, és minden ország védi a készleteit.

hirdetés

Folyamatosan próbálnak a 24.hu által megkérdezett gyógyszer-nagykereskedők influenza elleni vakcinát behozni Magyarországra, de eddig sikertelenül – derült ki válaszaikból. A Hungaropharma a lap megkeresésére azt válaszolta, igyekeznek fellelni olyan szabad vakcinakészleteket, amelyek megfelelő minőségbiztosítási folyamattal és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által kiadható kontingensengedéllyel behozhatók Magyarországra. Tekintettel a kialakult nagy keresletre, a szabad készlet fellelése azonban nem garantálható. A HungaroPhamra által említett nagy kereslet az európai helyzetre utal, ugyanis a koronavírus-járvány miatt nemcsak Magyarországon, hanem az egész kontinensen megugrott az igény az influenzaoltásra, ezért érthető, hogy minden ország védi a készleteit. Nemcsak Belgiumban, de Németországban és Nagy-Britanniában is exporttilalom lépett életbe az influenza elleni vakcinákra, így onnan egyelőre biztosan nem tudnak rendelni a magyarországi nagykereskedők.

A Phoenix Pharma is a beszerzés bizonytalanságára hívta fel a figyelmet. A cég azt írta, megkezdték a lehetséges külföldi beszerzési források felkutatását, hogy a patikai igényeknek egy esetleges helyettesítő vakcina behozatalával eleget tudjanak tenni. Az összes európai országban lévő partnerüket felkeresték, azonban ők is azt állítják, hogy egy helyettesítő készítmény beszerzése most meglehetősen bizonytalan. Kaló Tamás, a Phoenix Pharma Zrt. vezérigazgatója kiemelte, fokozott érdeklődés mutatkozik Európa-szerte az influenzaoltások iránt, ám mindent megtesznek, hogy import útján be tudjanak hozni az országba további vakcinát.

Úgy fest, idehaza a jelenleg a közellátásban rendelkezésre álló 1,4 millió adag vakcinával kell kielégíteni a tavaly óta jelentősen megnövekedett igényeket, ugyanis az eddigi beszerzési tapasztalatai alapján azt valószínűsíti, hogy a mostani influenzaszezonban itthon nem lesz a patikákban oltóanyag, pedig a lap által megkérdezett szakértők szerint a jelenlegi igények alapján akár 4 millió adag is kellene.

(forrás: 24.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés