hirdetés
hirdetés
2020. június. 01., hétfő - Tünde.
hirdetés

Több forrást és egyszerűbb szabályokat szorgalmaznak

Hatpontos ajánlást fogadott el ez európai akadémiák szervezete az antibiotikum-rezisztenciával foglalkozó kutatások eredményesebbé tétele érdekében.

hirdetés

Legújabban a rezisztens kórokozók elleni küzdelem új kutatási irányairól jelentetett meg stratégiai ajánlásokat az Európai Akadémiák Tanácsadó Testülete (EASAC). Az emberiség jövőjét is meghatározó jelenségeket vizsgáló, az európai uniós tagországok tudományos akadémiáit összefogó szervezet a kontinens döntéshozóit látja el tanácsokkal, tudományos érveket nyújtva az egyes szakpolitikai kérdések szabályozásához – emlékeztet honlapján az MTA. Az EASAC kiemelt célkitűzése az is, hogy vizsgálatai eredményeit és állásfoglalásait a szélesebb közönség számára is elérhetővé és érthetővé tegye.

A most kiadott dokumentum emlékeztet rá, hogy csak az Európai Unióban évente mintegy 25 000-en halnak meg antibiotikumrezisztens kórokozók okozta bakteriális fertőzésben. A szervezet elnöke, Jos van der Meer – aki maga is mikrobiológus – leszögezte: az új szemléletű tudományos megközelítés, az adminisztráció csökkentése, az európai uniós támogatások bővítése nélkül nem várható eredmény a rezisztens kórokozók elleni küzdelemben. A szervezet jelentésében hat ajánlást is megfogalmazott, amelyek alapul szolgálhatnak az új stratégia kialakításához. A szakértők felhívják a figyelmet a társadalomtudományi és az élettudományi felfedező kutatások megerősítésére, hogy a kutatók mélyebben megérthessék a rezisztencia hátterében meghúzódó folyamatokat. Ugyancsak sürgetik az új hatóanyagokkal végzett kísérletek felgyorsítását, az európai források bővítését, a tudományos együttműködések összehangolását és új kutatási irányok felmutatását. A sikeres fellépéshez elengedhetetlen a szabályozási keretrendszer egyszerűsítése, a gyógyszerfejlesztés során a kutatókra háruló adminisztrációs teher csökkentése. A társadalom és a politikai döntéshozók megfelelő tájékoztatása ugyancsak kulcsfontosságú elem. Az antibiotikumok helyes használatával és a kutatások széles körű finanszírozásával elősegíthető a rezisztens baktériumtörzsek visszaszorítása. A stratégiai jelentést decemberben mutatják be a szakemberek Brüsszelben a politikai döntéshozóknak – zárja ismertetését az mta.hu.

(forrás: MTA, EASAC)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés