hirdetés
hirdetés
2020. szeptember. 30., szerda - Jeromos.
hirdetés

Több ezer potenciális áldozat a klorokin miatt?

A Lancetben közölt vizsgálatban a kontrollcsoport halálozási aránya 9,3 százalékos volt, a klorokinos csoportok halálozása 16,4-23,8 százalék között mozgott, írja az Index.

hirdetés

Ha egyszer majd a gyógyszerbiztonsági tankönyvek tanmesét keresnek annak bemutatására, hogy miért veszélyes, ha a gyógyászatban a biztonsági protokollok minden rendelkezését áthágva, fogalmatlan politikusok és dühös laikusok követeléseinek engedve kezdenek tömegesen alkalmazni egy ellenőrizetlen szert, az Index szerint elég lesz egy szót leírniuk: klorokin.

A malária ellen kifejlesztett hatóanyagot (és módosulatát, a hidroxi-klorokint) Donald Trump hájpolta be a köztudatba a járvány korai szakaszában – bár francia büszkeségből Emmanuel Macron is szépeket mondott róla –, de már akkor is csak gyanús vizsgálatok bizonyították hatásosságát a koronavírus-fertőzés ellen. A tudományos közösség kétségbeesetten tiltakozott, ennek ellenére szerte a világon alkalmazni kezdték a szert, és még a WHO is bevette a globális gyógyszerkísérletében vizsgált hatóanyagok sorába (bár megjegyezték, hogy csak az érdeklődés miatt tesznek így, a döntést szakmai érvek nem indokolják).

Azóta rengeteg adat előkerült a klorokinról, amelyek azt bizonyítják: amellett, hogy nem gyógyítja a Covid-19-et, egyes betegeket valószínűleg meg is ölt, mivel életveszélyes szívritmuszavart válthat ki. Ennek – remélhetően – vége, miután a WHO beszüntette a szer tesztelését, a károkozást azonban már nem lehet jóvá tenni.

Néhány napja a Harvard Egyetem kutatói nyilvánosságra hozták eddigi legnagyobb, minden észszerű megfontolás szerint cáfolhatatlan konklúziójú vizsgálatuk eredményeit a klorokin és hidroxi-klorokin Covid-19 elleni alkalmazásával kapcsolatban. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyógyszer nemhogy javítaná az állapotukat, de egyenesen nagyobb veszélybe sodorja a fertőzöttek életét. A Science ezzel a címmel közölt véleménycikket a Harvard-tanulmány megállapításairól: Hidroxi-klorokin: most már elég?

A Lancetben közölt vizsgálatban több mint 81 ezer beteg adatait elemezték, akik közül 15 ezren kaptak klorokint. Voltak, akik önmagában csak ezt vagy a hidroxi-klorokint kapták, másokat egy másik hatóanyaggal, a macroliddal együtt kezeltek vele. A többi beteg alkotta a kontrollcsoportot, és a két csoport halandóságát hasonlították össze (több más mutató mellett).

Nem kell orvosegyetem ahhoz, hogy értékelni tudjuk az eredményeket. A kontrollcsoport halálozási aránya 9,3 százalékos volt (ők voltak azok, akiknél kialakult a betegség, de nem kaptak klorokint). Ehhez képest a különböző klorokinos csoportok halálozása 16,4-23,8 százalék között mozgott. Tehát mindegyik klorokinos csoport átlaga nagyon sokkal a kontroll fölött volt, a legrosszabb esetben (azoknál, akik hidroxi-klorokint és macrolidot is kaptak), több mint két és félszer annyian haltak meg, mintha nem adtak volna nekik ilyen gyógyszert.

Mindez nem jelenti azt, hogy a klorokin, illetve a hidroxi-klorokin rossz gyógyszer lenne, hiszen előbbi az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb maláriaellenes szer, utóbbi pedig az artritisz (ízületi gyulladás) ellen hatékony. Ez nem véletlen, hiszen alapvetően ezekre a betegségekre találták ki őket. A klorokin rajta van a WHO pótolhatatlan gyógyszereket soroló listáján, hiszen rengeteg ember hal meg a trópusi harmadik világban maláriában.

Az Egészségügyi Világszervezet egyébként a klorokint és a hidroxi-klorokint egyelőre hivatalosan nem mondta ki hatástalannak, illetve veszélyesnek, hanem felfüggesztették a vele való kísérletezést, míg át nem tekintik az eredményeket. Ez a jövő hónap közepére várható, de erősen meglepő lenne, ha nem lenne a szakvélemény elmarasztaló.

(forrás: Index)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés