hirdetés
hirdetés
2021. február. 26., péntek - Edina.
hirdetés

Több betegség ellen is védhet az attenuált tífuszvakcina

Angol és malawi kutatók megfigyelései szerint a legyengített Salmonella törzseket tartalmazó oltóanyag hatására megnő a szervezet védekezőképessége egyéb fertőző betegségek ellen is.

hirdetés

A University of Liverpool, és a Malawi-Liverpool-Wellcome Trust Clinical Research Programme kutatócsoportja a Science Advances folyóiratban közölt cikkében arról számolt be, hogy attenuált Salmonella typhi Ty21a oltóanyag alkalmazásával megnőtt a szervezet egyéb (off-target) fertőzésekkel szembeni ellenálló képessége is.

Az epidemiológus szakemberek számára már korábban is ismert volt, hogy bizonyos kötelezővé tett oltásoknak járulékos, pozitív hatásai is vannak, azaz nem csak közvetlenül a célzott betegség, kórokozó ellen nyújtanak védelmet, hanem más betegségekkel szemben is megnövelhetik a szervezet védekező képességét. Ilyen tapasztalatokat szereztek például a kanyaró vagy a gyermekbénulás elleni oltásokkal kapcsolatban, ám a Liverpool Egyetem kutatói most megvizsgálták, milyen hatással lehet a tífusz elleni vakcina hatása az általános ellenálló képességre. A Salmonella typhi kórokozó által előidézett tífusz mind a mai napig igen komoly, elterjedt betegség a harmadik világban, évente 11-18 millió új fertőzést, és 130-190 ezer halálesetet regisztrálnak évente.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A Science Advances folyóiratban megjelent cikk igen biztató eredményekkel kecsegtet, mivel a kutatók 16 egészséges felnőttet oltottak be az Egyesült Királyságban a Ty21a vakcinával, és hat hónapon keresztül vizsgálták az oltás immunrendszerre gyakorolt hatását. Megfigyelték, hogy a beavatkozás hatására megemelkedett a fehérvérsejtek (monocyták) száma, valamint az immunrendszer hírvivő molekuláinak (cytokinek) mennyisége is. A következő lépés annak vizsgálata lesz, hogy ez az immunerősítés működik-e a legveszélyeztetettebb populációnál, azaz a szegény sorsú családokba született gyerekeknél is, mivel itt lenne a legnagyobb hatása. Ezen felül fennáll az a lehetőség is, hogy az élő, attenuált Salmonella oltóanyagot úgy manipulálják, hogy az más kórokozókból is tartalmazzon antigéneket, immunválaszt kiváltó molekulákat, azaz olyan „vektor-vakcinákat” lehetne előállítani, amelyek több betegséggel, kórokozóval szemben is hatásosak lehetnek a jövőben. Így a kórokozókkal szembeni harcban egy hármas hasznot sikerülne elérni: egyrészt célzottan a Salmonella, másrészt a „vektor-vakcinák” összetevői között szereplő kórokozók elleni direkt védelemmel, harmadrészt pedig egyéb (off-target) fertőzések ellen az immunrendszer általános megerősítésével.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés