2022. június. 29., szerda - Péter, Pál.

Tíz doboz helyett öt favipiravir

A korábban kizárólag kórházi kezelésben használt favipiravir hatóanyagú készítményt március óta a háziorvosok is felírhatják, gyógyszertárban kiváltható. A terméket térítésmentesen kapják a betegek. A gyógyszer iránti kereslet hatalmasra nőtt, s habár most már két hazai gyógyszergyár is gyártja, egyelőre lehetetlen kielégíteni az igényeket. A veszélyhelyzet azonban nem lehet ok arra, hogy az amúgy is élére állított egészségügyben ne az összefogás, hanem a hibáztatás stratégiája győzzön – vallja Füzesi Judit, a Hungaropharma Kereskedelmi és marketing vezérigazgató-helyettese.

A Hungaropharma szokásos munkája mellett látja el az oltóanyagok disztribúcióját. Mennyire foglalja le ez a feladat a kapacitásukat?

A Hungaropharmának jutott a megtiszteltetés, hogy a rendkívül érzékeny tárolási és szállítási igényű COVID-19 vakcinákat időben eljuttassa az oltópontokra. Amolyan egy mindenkiért, mindenki egyért hangulat van most nálunk. Ez nem a panaszkodás, hanem a cselekvés ideje. Nem vagyunk hősök, de tesszük a dolgunkat napi 24 órában, szombaton és vasárnap, most nincs különbség hétköznap és ünnepnap között.

A koronavírus járvány óta komoly indulatokat vált ki egy-egy gyógyszer hiánya. Hogyan csapódik le ez a nagykereskedő munkájában?

Mi tagadás, az indulatok hulláma bennünket is elér. Bizonyos mértékig megértem azokat a kollégákat és persze a betegeket, akik a lehetségesnél gyorsabban szeretnének a kívánt gyógyszerekhez jutni. Látva, hogy hány és hány emberi életet követelt a koronavírus, fokozottan érezzük, hogy minden pillanat számít. Türelmetlenek lettünk az ismeretlen betegség, a gyógyszerek hiánya, a megváltozott életünk miatt. Mindez azonban nem lehet ok arra, hogy a szakmai elvárásokat felülírják a személyeskedő viták, a megalapozatlan és méltatlan megjegyzések.

Egy évvel ezelőtt a védőeszközök hiánya okozott nagy problémát, mostanában a favipiravir hatóanyagú készítményből van túl kevés.

Az EMMI 2021. március 4-én kelt döntése és tájékoztatója alapján a favipiravir hatóanyagú gyógyszer közforgalmú gyógyszertárakban is kiadhatóvá vált. Amint beérkezik a raktárainkba a gyógyszer, szinte azonnal szállítjuk. A hihetetlenül megnőtt igényt egyelőre azonban nem tudja a megfelelő ütemben teljesíteni a két hazai gyártó: az Egis és a Meditop.  A favipiravir különleges termék lett, a háziorvos felírhatja pusztán a telefonon történő diagnózis alapján, pozitív COVID-19 teszt nélkül. A lakosság között könnyen elterjed a hír, hogy a favipiravirral megelőzhetőek a súlyos tünetek, ezért aztán több olyan esetről hallunk, hogy ők maguk kérik az orvostól a gyógyszer felírását. Mindez persze nem segíti a gyógyszerhiány feloldását.

Egyes gyógyszerészek szerint a Hungaropharma a saját ügyfeleit részesíti előnyben és a többi gyógyszertárba csak elvétve szállít. Mi az igazság?

Még márciusbanfelhívtuk a gyógyszerészek figyelmét, hogy függetlenül attól, hogy partnereink-e vagy sem, adja le a rendelést és mi vállaljuk a szállítást. Hangsúlyozom: minden gyógyszertárba szállítunk!

A korábban csak a kórházakban használt készítményt a háziorvosokon kívül már jogosult felírni az alapellátási ügyeletben, a covid-ambulanciákon dolgozó, illetve minden olyan orvos, aki a járványügyi ellátásban gyógyít. MTI/Mónus Márton
A korábban csak a kórházakban használt készítményt a háziorvosokon kívül már jogosult felírni az alapellátási ügyeletben, a covid-ambulanciákon dolgozó, illetve minden olyan orvos, aki a járványügyi ellátásban gyógyít. MTI/Mónus Márton

Nem új jelenség, hogy veszélyhelyzetben megnő bizonyos termékek iránt az igény, ilyen esetben csak akkor tudunk mindenhova szállítani, ha korlátozzuk a rendelést. Nem vihetünk egyes patikákba húsz darabot azon az áron, hogy máshová nem jut egyetlen sem. Vallom és a gyakorlatban képviselem azt az elvet, amit úgy hívunk: egyenlő esély. Egyenlő esélyt kell biztosítanunk minden gyógyszertárnak, hogy egyenlő mértékben el tudja látni a betegeket ebben a kritikus helyzetben. Ha az egyik patika húsz doboz helyett csak ötöt kap, akkor a gyógyszerésznek tudnia kell, hogy mi az oka. Amikor a gyártó utoléri az igényeket, akkor megszűnik a korlátozás. Persze nem ilyen egyszerű ez, a gyógyszerésznek rettenetesen nehéz megélni, hogy nem tudja kiadni a gyógyszert, nem tud segíteni a betegnek.

Mivel lehet elejét venni az összeesküvés elméleteknek?

Meg kell érteni, hogy egy csapatban játsszunk mindannyian – a nagykereskedő, a gyártó, a gyógyszerész, az orvos és a beteg csak egymásban bízva, egymást segítve tudunk megoldást találni erre a problémára. A koronavírus egy év alatt átírta a megszokott emberi és üzleti működésünket. A nagy háborúk hatásához hasonlítható világméretű problémáról beszélünk, ennek a kezelése minden szinten embert próbáló feladat. A Hungaropharma ebben a helyzetben képviseli a partnereit, a lakosságot úgy az oltóanyagok, mint az összes többi gyógyszer biztosításával. A gyógyszerészek előtt mindig nyitott könyv voltunk, ha bármilyen kérdésük, kételyeik vannak, az ügyfélszolgálatunk és a patika látogatóink a rendelkezésükre állnak velünk egyetemben. Értetlenül állunk azok előtt, akik részrehajlással vádolják a Hungaropharmát, miközben országos szintű a felelősségünk és a munkánkért egy egész ország előtt felelünk.”Emberileg és szakmailag egyaránt.

(forrás: Hungaropharma Zrt.)

Jogszabályfigyelő

Az édeskömény Dél-Európában és a Földközi-tenger mellékén őshonos, az ókor óta emésztési panaszok enyhítésére használt gyógynövény, amit fűszerként és élelmiszernövényként is hasznosítanak.