hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Titokban versenyeznek egymással a gyógyszertárak

Bár patikától függően több száz forintos árkülönbség is lehet a nem támogatott, de vényköteles orvosságok árai között, a vásárló csak nehezen juthat a választását segítő információhoz – erről ír a Népszabadság.

hirdetés

A lap egy olvasója panaszolta: „Miként lehetséges az, hogy néhány év alatt több mint hétszeresére nőtt egy doboz B12-vitamin-injekció ára?” A minap egy váci patikában egyetlen dobozért (3 ampullás Richter 1000 mikrogram/ml oldatos B12-injekcióért) 5055 forintot kértek tőle. Ezt tíz éve még 663 forintért lehetett megvásárolni.

Amikor a gyártó képviselője megpróbálta megindokolni a lapnak az áremelést, azt is megemlítette, hogy a szóban forgó készítményt a levélíró által kifizetettnél akár 25 százalékkal olcsóbban is be lehet szerezni.

Valójában a nem támogatott orvosságokért mind a gyógyszer-nagykereskedők, mind a gyógyszertárak annyit kérnek, amennyit akarnak. A helyzet visszásságát jellemzi – idézi fel a lap  –, hogy a Teva-cégcsoportot két éve még azért büntette meg a Gazdasági Versenyhivatal, mert reklámjaiban „ajánlott fogyasztói árral” népszerűsítette a termékét, azt azonban több helyen – éppen a patikák szabad árképzése miatt – csak drágábban lehetett megvenni.

A Health Capital piackutató cég a közelmúltban százhét gyógyszertár árképzését vizsgálta meg. Kiderült: attól függ, mennyiért kínál a patika egy-egy terméket, hogy milyen a környékén élők vásárlóképessége. Az eligazodást azonban nehezíti [s ebben speciális a patikák helyzete], hogy a gyógyszertárakat semmi sem kötelezi arra, hogy az áraikat jól látható módon föltüntessék. Akinek sok patika van a környékén, érdemes körbejárnia, s végigállnia a sort, amíg megkérdezheti, hol, mit és mennyiért kaphat meg – tűnik ki a nol.hu cikkéből.

(forrás: nol.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés