hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Hogyan kezelhető a herpesz?

Tilos a csók!

Az emberek 80-90 százaléka hordozza az ajakherpesz kialakulásáért felelős Herpes simplex I. vírust (HSV), és közülük átlagosan minden negyedikben alkalmanként meg is jelennek a zavaró tünetek.

hirdetés

A betegség a száj környékét érintő égő, bizsergő érzéssel, hólyagosodással, majd pörkösödéssel, esetleg kisebb vérzéssel jár. Sajnos, aki egyszer megfertőződött HSV-vel, az egész életében fertőzött marad; egyéntől függően akár évente vagy havonta is reaktiválódhatnak a vírusok. Az immunrendszer legkülönfélébb okokból bekövetkező gyengülése a fertőzés újabb és újabb fellángolásához vezethet. A nyári napfény, a láz, a menstruáció, a fogászati beavatkozások, a stressz vagy a kimerültség egyaránt előhívhatják a herpesz szembetűnő tüneteit (1–4).

Az ajakherpeszes betegek hatásos és gyors kezelési megoldást keresnek a problémájukra a gyógyszertárban. Esetükben vény nélkül kapható lokális készítményekkel a gyógyulási idő lerövidíthető, illetve alkalmas, döntően szisztémás – vényköteles – antivirális kezeléssel a recidívák hatékonyan megelőzhetők. Ez utóbbi módszert azonban rutinszerűen nem alkalmazzák, ép immunrendszerű egyéneknél csak akkor folyamodnak hozzá az orvosok, ha nagyon gyakoriak a herpeszes fellángolások.

Régóta alkalmazott, hatásos antivirális szerek

Az ajakherpesz kezelésének leggyakrabban alkalmazott helyi (krémek), illetve szisztémás [(film)tabletták] hatóanyagai a herpeszspecifikus DNS-polimeráz szubsztrátjai és gátlószerei. Az antivirális hatóanyagcsoport legismertebb képviselője az aciklovir; ami krémként 1982 óta, szisztémás formulációként 1985 óta van jelen a gyógyszerpiacon (5).

Hasonló hatásmechanizmussal rendelkezik a penciklovir, illetve az említett két molekula prodrugjaként ismert valaciklovir és famciklovir. A vegyületek a vírus DNS-szintézisét gátolva rövidítik le az ajakherpesz gyógyulási idejét és a fájdalom enyhülésének időtartamát.

Az antivirális molekulák aktiválásához három foszforilációs lépés szükséges, amiből az első a HSV-specifikus timidin-kinázzal történik. Azaz a farmakológiailag inaktív hatóanyagok csak a fertőzött sejtekben aktiválódnak, és a vegyületek aktív formája csak akkor alakul ki, ha a herpeszvírusok jelen vannak (1–3).

Mennyit ér az antivirális kezelés?

A herpeszkezelésben az időfaktornak kiemelten fontos szerepe van: az antivirális készítmények használatát minél korábban, már az első tünetek észlelésekor el kell kezdeni.

Tíz vizsgálat eredményei alapján az aciklovirtartalmú külsőleges készítmények 5 napon át tartó, napi 5-szöri alkalmazása, mintegy 0,5-2,5 nappal rövidíti le a gyógyulás idejét. A pencikloviros külsőleges készítményekkel is hasonló hatás érhető el. Megjegyzendő azonban, hogy a penciklovir előírás szerinti, kétóránkénti használata kevésbé kényelmes, mint az aciklovir négyóránkénti alkalmazása (2, 3). Továbbá, az aciklovir már gyermekeknél is alkalmazható, míg a penciklovir 12 év felettieknek ajánlható (2).

A külsőleges szereken túl a szájon át szedett (film)tabletták is kezelési alternatívát jelentenek. Az 5 napon keresztüli acikloviralkalmazás (5×400 mg/die) szignifikánsan csökkenti a herpeszes tünetek fennállásának időtartamát (8,1 vs. 12,5 nap). Hasonlóképpen, a valaciklovir (2×2000 mg, 1 napon át), illetve a famciklovir (2×750 mg 1 napon át) is gyorsítja a tünetek javulását (3).

Milyen szerek ajánlhatók még a herpeszes betegeknek?

Az antivirális hatóanyagú gyógyszereken kívül egyéb hatásmechanizmusú szerek is ajánlhatók a betegeknek. A tromantadin-, illetve dokozanoltartalmú külsőleges szerek a herpeszvírusok sejtmembránon való megtapadását, valamint azoknak a celluláris bejutását gátolják. Forgalomban van karbenoxolontartalmú készítmény is, ami a lokális keringés fokozása és a gyulladás csökkentése révén járul hozzá a herpeszes panaszok megszüntetéséhez (2).

Hatóanyag

Hány óránként kell alkalmazni?

Minimum hány napon át kell alkalmazni?

Hatásos a hólyagok megjelenése után elkezdett kezelés?

Aciklovir

 

4 óránként

 

4 napig

IGEN

A később elkezdett kezelés is gyorsítja a gyógyulást, csökkenti a fájdalmat és a vírusürítés időtartamát

Penciklovir

2 óránként

4 napig

Dokozanol

3 óránként

4-6 nap

NEM

A későbbi stádiumokban elkezdett kezelés hatásossága nem igazolt

Karbenoxolon

4 óránként

Teljes gyógyulásig

Első tünetek megjelenésétől a gyógyulásig kell alkalmazni!

Tromantadin

4 óránként

2-3 nap

NEM

Csak a hólyagok megjelenése előtt használható!

Táblázat: A herpesz kezelésében külsőlegesen alkalmazható hatóanyagok néhány jellemzője (2)

A gyógynövényes termékek közül a citromfű kivonatát tartalmazó külsőleges készítmények, 5-10 napon át történő napi 2-4-szeri alkalmazással, akadályozhatják meg a vírusok sejtekbe való bejutását (6).

A lizintartalmú patikaszerek használatának alapja az, hogy a lizin több ponton is „antagonizálja” az arginin hatását. Ez kihasználható, ugyanis a HSV-k által szintetizált fehérjék több arginint tartalmaznak, és kevesebb lizint, mint a gazdaszervezet sejtjei által termeltek; illetve a HSV-k replikációjához arginin szükséges. Az alkalmazott napi lizindózis 500 mg és 3 g közötti, de akár napi 6 g bevitele is biztonságosnak tekinthető (6).

Külföldön elterjedtek a cink-szulfát-tartalmú krémek, kenőcsök, amik a herpeszvírusok gazdasejtekbe való bejutásának akadályozásán túl a herpeszes hólyagocskák szárítása révén fejtik ki hatásukat.

Másként közelítik meg a herpesz kezelését a klasszikus értelemben vett hatóanyagoktól mentes, hidrokolloid alapú tapaszok. A nedves sebgyógyulást biztosító tapaszok a mechanikai fedés révén, a kedvező esztétikai hatáson túl, a beteggel kapcsolatba kerülő személyek megfertőződését is megakadályozhatják.

Ígéretes és a jövőben még szélesebb körben elterjedt lehet a lézeres kezelés. A fototerápia ugyanis képes az ajakherpesszel járó fájdalmas időszak hosszát csökkenteni – miközben mellékhatásokkal nem jár a kezelés, és interakciókkal nem kell számolni, ami különösen idős és gyenge immunrendszerű betegek esetén lényeges (7).

Megelőzhető az ajakherpesz kiújulása?

Vizsgálatok alapján a napfény által kiváltott herpesz megelőzésében hatásosnak bizonyul az aciklovir külsőleges használata; azzal a feltétellel, hogy a napozást megelőzően legalább 12 órával elkezdik alkalmazni. Valószínűsíthető, hogy a profilaktikus hatásban az aciklovir ultraibolya fényt abszorbeáló tulajdonsága is közrejátszik. Ez alapján logikus megoldásnak tűnik a fényvédő ajakstiftek alkalmazása is a napfény indukálta ajakherpesz megelőzésére; bár ennek a profilaktikus hatását eddig nem sikerült egyértelműen igazolni (3, 4).

Egyes tanulmányok a lizinszupplementáció előnyeit igazolják, egyelőre azonban nem áll rendelkezésre pontos dozírozásra vonatkozó ajánlás (6).

Mit javasoljunk még az ajakherpeszes betegeknek?

  • Az ajakherpesz nem csak csókkal terjed. Fokozottan ügyeljen a higiéniai szabályok betartására; pl. saját törölköző, saját evőeszközök, saját fogkefe használata.
  • A külsőleges készítmények alkalmazása előtt és után mosson kezet!
  • A krémeket, géleket érintéssel vigye fel a herpeszes területre, kerülje a kenést, durva dörzsölést!
  • A herpesz kezelésére szolgáló külsőleges készítményeket sose használja másokkal közösen!
  • Kerülje a túl sós vagy savas ételek fogyasztását!
  • Ha 10 nap gyógyszeres kezelés után sem javul az állapota, orvoshoz kell fordulnia!

 

Irodalom:

(1) Meyer-Chlond G. Herpes: Heimtückischer Schläfer. Die PTA in der Apotheke 2014;6:34.

(2) www.pharmindex-online.hu gyógyszerinformációi; 2016. ápr. 11.

(3) Opstelten W, Neven AK, Eekhof JE. Treatment and prevention of herpes labialis. Can Fam Physician 2008;54:1683–1687.

(4) Rahimi H, Mara T, Costella J, Speechley M, Bohay R. Effectiveness of antiviral agents for the prevention of recurrent herpes labialis: A systematic review and meta-analysis. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol 2012;113:618–627.

(5) http://www.emedexpert.com/compare/herpes-antivirals.shtml; 2016. ápr. 12.

(6) Gaby AR. Natural remedies for Herpes simplex. Altern Med Rev 2006;11:93–101.

(7) de Paula Eduardo C, Aranha AC, Simões A et al. Laser treatment of recurrent herpes labialis: a literature review. Lasers Med Sci 2014;29:1517–1529.

Dr. Budai Lívia PhD, szakgyógyszerész, egyetemi adjunktus, SE Gyógyszerészeti Intézet
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Tribune)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés