hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Termelékenység-kiesést okozott a dobozazonosítás

A gyógyszerek egyedi azonosítójának február óta kötelező nyomon követése a gyakorlatban nem ér semmit – mondta a Népszava szerint Orbán Gábor, a Richter Nyrt. vezérigazgatója a gyógyszergyár keddi, féléves tájékoztatóján.

hirdetés

Az Európai Unió által megkövetelt átállás a Richternél átlagosan 10 százalékos termelékenység-kiesést okozott, ami idén egész évben megmarad. Az ebből adódó  árbevétel kiesésük mintegy 8 millió euróra tehető a FÁK-államok és a kelet-közép-európai térség országaiban.

A kisebb cégek azonban nem hajtották végre azt, hogy az egyes gyógyszergyártók termékei a teljes ellátási láncban – a gyártástól a patikákban történő eladásig – végig nyomon követhető legyen. Így a nem szerializált gyógyszerek is forgalomban kerülnek, s ezzel a biztonság sérül. Egyes gyárak elbizonytalanodtak, és leálltak a termeléssel, mások a generikus gyógyszerek termelését fogták vissza.

Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke ehhez hozzátette: a kisebb gyártók több mint fele be sem jelentkezett a rendszerbe, ami egyébként is erősen foghíjas, mert a patikusok egyszerűen nem használják az azonosításra szolgáló informatikai rendszereket. Magyarország a 30 százalékos teljesítéssel még jól áll, a franciák ugyanis 10 százaléknál tartanak – tette hozzá a Népszava beszámolója szerint.

(forrás: Népszava)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés