hirdetés
hirdetés
2021. december. 09., csütörtök - Natália.
hirdetés

Terápia a HIV ellen?

Egy brit férfi lehet az első, akit sikeresen kigyógyítottak a HIV-fertőzésből egy új terápia segítségével, amelyet öt brit egyetem kutatói dolgoztak ki – írja a hvg.hu.

A 44 éves páciens vérében jelenleg nem lehet kimutatni a vírust, ezért azonban a hagyományos gyógyszerek is felelhetnek; ha bebizonyosodik, hogy a lappangó sejtek is eltűntek a szervezetéből, az annak a jele lehet, hogy teljesen meggyógyultírja a hvg.hu a The Telegraph nyomán.

Mivel a HIV az immunrendszert támadja meg, és képes kötődni a T-limfocitákhoz a DNS-ükön keresztül, ezért azok nemcsak hogy nem küzdenek a fertőzés ellen, hanem segítenek a vírus elszaporodásában. A jelenleg alkalmazott anti-retrovírusos terápiák ebbe a folyamatba avatkoznak be, de nem képesek hatni a lappangó, fertőzött T-sejtekre.

Az új módszer – amely laboratóriumi körülmények között már bizonyított, de a megalkotói szerint még mindig messze van attól, hogy széles körben alkalmazható terápia váljék belőle – két lépcsőben hat. Az elsőben a vakcina segít a szervezetnek felismerni a HIV-vel fertőzött sejteket, így az tud küzdeni ellenük. A másodikban egy új, Vorinostat nevű gyógyszer aktiválja a lappangó T-sejteket, így azokat is észreveheti az immunrendszer.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés