hirdetés
hirdetés
2020. július. 07., kedd - Appolónia.
hirdetés

Tartós virológiai választ biztosít a krónikus HCV-fertőzés új kombinációs kezelése

Kompenzált májcirrózissal élő, krónikus HCV-fertőzötteknél az ombitasvir, paritaprevir, ritonavir hármas kombinációját kiegészítő daszabuvir-kezelés – ribavirin és interferon hozzáadása nélkül – 12 hét alatt a betegek mindegyikénél tartós virológiai választ vált ki.

hirdetés

Az AbbVie gyógyszergyár röviddel ezelőtt a virális hepatitisz és a májbetegségek ellátásával foglalkozó rangos nemzetközi szimpóziumon (15th Annual International Symposium on Viral Hepatitis and Liver Diseases, Berlin, 2015. június 26–28.) ismertette a krónikus hepatitis-C-vírus- (HCV-) fertőzés új generációs kombinációs kezelésének hatásosságáról és biztonságosságáról informáló TURQUOISE-III vizsgálat eddigi eredményeit. E szerint a kompenzált májcirrózissal élő, 1b genotípusú krónikus HCV-fertőzésben szenvedőknél az ombitasvir, paritaprevir és ritonavir hatóanyag-kombinációjú Viekirax filmtabletta és a daszabuvir hatóanyagú Exviera tabletta kombinációjával végzett 12 hetes terápia – ribavirin és interferon hozzáadása nélkül – a betegek mindegyikénél tartós virológiai választ vált ki.

 

A TURQUOISE-III vizsgálatról

A multicentrikus, nyílt, 3b fázisú tanulmányban 60 beteget kezeltek a gyártó két nemrég engedélyezett készítményével. A résztvevők mindegyike a HCV 1b genotípusa által okozott krónikus fertőzésben szenvedett, ami a statisztikai adatok szerint a krónikus HCV-infekció eseteinek mintegy 60 százalékát teszi ki, és így világviszonylatban mintegy 96 millió embert érint. Európában is a HCV 1b genotípusa okozta megbetegedés számít a legelterjedtebbnek: az esetek mintegy 47 százaléka ide sorolható.

A TURQUOISE-III vizsgálat most közzétett kedvező eredményeiről dr. Scott Brun, az AbbVie gyógyszerfejlesztési részlegének alelnöke is bizakodóan nyilatkozott, hangsúlyozva, hogy a cég kutatás-fejlesztési irányvonalában kiemelt helyet foglal el a krónikus HCV-fertőzés hatásos terápiájának előmozdítása. A vizsgálatban tapasztalt 100 százalékos gyógyulási arány jelentős előrelépésről tesz tanúbizonyságot ezen a téren. A globális 3b fázisú vizsgálati programba több mint 2800 olyan beteget terveznek bevonni, akiknél igazoltan a vírus 1b genotípusa áll a krónikus HCV-fertőzés hátterében. A vizsgálati program az Egyesült Államok, Kanada, Európa, Oroszország és Brazília több mint 200 klinikai központjában zajlik.

A korábban kezeletlen vagy a megelőző standard kezelésre (pegilált interferon + ribavirin) nem vagy nem megfelelően reagáló betegeket a vizsgálati készítmények szokásos adagjaival kezelték, ami a naponta egyszer alkalmazandó Viekirax fix kombinációs tabletta esetében 150 mg paritaprevir, 100 mg ritonavir és 25 mg ombitaszvir bevételét jelentette, a 250 mg daszabuvirt tartalmazó Exviera tabletta napi kétszeri bevételével kiegészítve, 12 héten át. A hatásosság elsődleges végpontjaként a tartós virológiai válasz gyakoriságát értékelték.

A kezelt betegek mindegyike jól reagált a terápiára, és a virológiai válasz mindegyiküknél tartósan fennmaradt: a 12 hetes kezelési ciklus lezárulásakor egyetlen betegnél sem állapítottak meg virológiai relapszust. Az ígéretes eredmények azt jelzik, hogy a kompenzált májcirrózissal élő, 1b genotípusú HCV-vel fertőzötteknél is lehetőség van nagy virológiai válaszarány elérésére az új generációs, komplex, de interferon- és ribavirin-mentes gyógyszerkombinációval.

 

Hatásmechanizmus

Az Exviera az NS5B vírusreplikációs fehérjekomplex gátlásával, a Viekirax az NS5A és az NS3/4A vírusfehérjék blokkolásával fejti ki hatását. Ezzel mindkét szer két úton avatkozik be a vírusfertőzés progressziójába: gátolja a virális RNS replikációját és a virion felépülését, végeredményben pedig megakadályozzák a vírus szaporodását a fertőzött gazdasejtekben.

 

Biztonságosság

Az új generációs kombinációs kezelés jól tolerálható: egy beteg sem hagyta abba a TURQUOISE-III 3b vizsgálatot nemkívánatos események miatt. A leggyakrabban észlelt nemkívánatos hatások a fáradtság (22 százalék), a hasmenés (20 százalék) és a fejfájás (18 százalék) voltak.

 

Népegészségügyi jelentőség

A májtranszplantáció leggyakoribb oki tényezőjének számító HCV-infekció Európa-szerte komoly népegészségügyi probléma: prevalenciája 0,4–3,5 százalék között mozog. Világviszonylatban mintegy 160 millió krónikus HCV-fertőzöttet tartanak nyilván.

Az újabb, direkt hatású antivirális szerek lehetővé teszik a súlyos és nehezen befolyásolható mellékhatásokkal terhelt interferon-kezelés kiiktatását a HCV-fertőzésben szenvedő betegek ellátásából. A fent bemutatott ombitasvir/paritaprevir/ritonavir/daszabuvir kombinációs kezelés jelentőségét tovább növeli, hogy a krónikus HCV-fertőzés igen előrehaladott stádiumában – a transzplantációt indokló májelégtelenséghez vezető károsodás utolsó előtti lépcsőfokát jelentő kompenzált cirrhosis stádiumában – is teljes virológiai választ képes kiváltani, visszafogva ezzel a betegség további progresszióját.

A Viekirax és az Exviera idén januárban kapott forgalomba hozatali engedélyt az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban; hazánkban egyelőre csak az előbbi készítmény elérhető.

(Forrás: Abbvie)

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés