hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 13., csütörtök - Ipoly.
hirdetés

Támogathatják a drága vakcinát

Az agyhártyagyulladás elleni meningococcus B védőoltás már nem hiánycikk, ám drága. A Napi.hu megkérdezte, hogy a fővárosi önkormányzatok miként támogatják az oltás beadatását.

hirdetés

A Napi.hu megkereste a budapesti önkormányzatokat, és érdeklődött, támogatják-e a szer megvásárlását, illetve tervezik-e, ennek bevezetését. A válaszoló 15 önkormányzat többsége nem segíti a lakosokat, azonban többen szociális alapon kifizetik a borsos árat.

A IX. kerület 3 éves korig támogat bizonyos védőoltásokat, köztük az agyhártya-gyulladásét is, de csak abban az esetben, ha a család jövedelme egy bizonyos összeghatár alatt marad (két szülő esetében 85 500 forint, egy szülőnél 99 750 forint fejenként). A támogatás igénybevételéhez legalább két éve kerületi lakosnak kell lennie a kérelmezőnek. Ferencváros évi 4 millió forintot különített el az oltások beadására.

A X. kerületben, Kőbányán a tizedik évüket betöltött gyerekek négykomponensű, menincococcus elleni védőoltásának árát teljesen átvállalja az önkormányzat, de csak a kor betöltését követő egy évben. Ezen felül lehet kérni szociális támogatást is oltásokra, de csak azoknál a családoknál, ahol az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 400 százalékát. A támogatási formát pont azért módosították tavaly, hogy oltást és egyéb egészségügyi szolgáltatásokat is igénybe lehessen venni.

A XIII. kerületben bármilyen típusú védőoltás, gyógyszer, gyógyászati segédeszköz költségeihez hozzájárulnak szociális alapon. A támogatás összege egyedi döntésen múlik. Ez lehet pénzbeli vagy gyógyszertári utalvány formájában adott segítség. A kerület közlése szerint a hatékony segítségnyújtás nem alapulhat azon, hogy egy témát felkapnak-e, hiszen védőoltásokra mindig volt és lesz szükség.

A XIV. kerületben is van lehetőség támogatás igénylésére, de csak a 18 hónapot be nem töltött gyerekek agyhártyagyulladás elleni védőoltását fizetik ki. A zuglói önkormányzat három alkalommal beadott védőoltás költségét téríti meg. A kérelmeket az oltások beadását követő 30 napon belül kell benyújtani, csatolva többek között a gyógyszertári nyugtát.

Más kerületek nem adnak támogatást, illetve van, ahol vizsgálják annak lehetőségét, hogy a meningococcus B elleni oltást támogassák.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés