Szúrás helyett tabletta
A Harvard Egyetem mérnöki és alkalmazott tudományi karának munkatársai kifejlesztették az inzulin szájon át bevehető formáját, írja az Origo.
Az egyszerű és fájdalommentes adagolás mellett kisebb lesz az esélye annak, hogy a szükséges inzulin bevitele elmaradjon, derül ki az Origo beszámolójából.
Az 1-es típusú cukorbetegekben a bőr alá adott injekcióval vagy beépített pumpa segítségével a szervezetbe juttatott inzulin tartja a vércukorszintet a kívánt tartományban. Azonban sokan a fájdalom, a tűtől való irtózás, vagy a normális napi tevékenységekkel való összeférhetetlenség miatt időről időre elmulasztják az inzulin adagolását – mondta el Samir Mitragotri biomérnök professzor, a Proceedings of the National Academy of Sciencesben megjelent tanulmány rangidős szerzője. – Az ebből adódó elégtelen vércukorszintkontroll aztán súlyos egészségügyi komplikációkhoz vezethet.” A szájon át szedhető inzulin kifejlesztéséhez hosszú és rögös út vezetett.
Az inzulin, fehérje lévén, rosszul viseli a gyomor savas közegét, és lebontatlan formájában gyengén szívódik fel a bélből. Az új megközelítés lényege az, hogy az inzulint egy kolinból és geranilsavból álló, folyékony ionos hordozóközegbe keverik, s a folyadékot saválló burkolatú kapszulába töltik. Ez a formulázás biokompatibilis, egyszerűen gyártható, és akár két hónapig is tárolható szobahőmérsékleten anélkül, hogy bomlásnak indulna. Ez az eltarthatósági idő hosszabb a jelenleg piacon lévő inzulininjekciók némelyikénél.