hirdetés
hirdetés
2022. október. 01., szombat - Malvin.
hirdetés

Szuperbaktériumok ellen vetnék be

Tíz év és egymilliárd dollár eredménye lehet a legújabb antibiotikum, ami akár a szuperbaktériumok ellen is hatásos lehet - írja a HVG.

hirdetés

A gepotidacin nem lesz csodaszer, de így is jelentős szereplő lehet a gyógyszeripar válaszában a szuperbaktériumokra – írja a Bloomberg nyomán a HVG. A brit mamutgyógyszercég, a GlaxoSmithkline Plc egyik kutatója, Neil Pearson közel tízévnyi tudományos kutatómunka után valószínűleg előállította az egyik első új antibiotikumot, amire több mint 30 éve nem volt példa. A szert a szuperbaktériumok ellen vetnék be, amik ellen a hagyományos antibiotikumok teljesen használhatatlannak tűnnek. Az új fejlesztéssel a bioterrorizmussal szemben is fel lehetne venni a harcot. Jelenleg nyolc új antibiotikum-osztály létezik kísérleti állapotban az egész világon. Új antibiotikumot viszont 1984 óta nem sikerült létrehozni.

A GlaxoSmithKline-on kívül már csak nagyon kevés cég maradt az antibiotikum-fejlesztés területén, miután ebben a hónapban az AstraZeneca is lezárta ezirányú tevékenységét és eladta az antibiotikum-üzletágát a Pfizernek. A feljesztésben azonban amerikai közpénz is van, mivel a védelmi minisztérium egyik hivatala (Defense Threat Reduction Agency) és az egészségügyi minisztérium egyik kiemelt gyógyászati fejlesztésekért felelős osztálya (Biomedical Advanced Research and Development Authority) együtt közel 240 millió dollárral szálltak be.

(forrás: HVG)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés