hirdetés
hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

Szúnyogok, kullancsok, betegségek

A kullancsok és szúnyogok terjesztette kórokozók egyre nagyobb számú megbetegedést okoznak Magyarországon, ennek hátterében pedig a klímaváltozás áll, hangzott el az InfoRádióban.

hirdetés

Európában elsősorban a kullancsok által terjesztett fertőző betegségek száma fog növekedni, Magyarországon ez leginkább a Lyme-kór terjedését jelenti – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Népegészségügyi Központ klímaegészségüggyel foglalkozó munkatársa. Ahogy melegszik az idő, fokozódik a vérszívók aktivitása, idén február-márciusban már ideális volt nekik a hőmérséklet, ráadásul az emberek is több időt töltenek ilyenkor a szabadban – tette hozzá Páldy Anna.

A Lyme-kórt baktérium, a Borrelia burgdorferi okozza, védőoltás nincs ellene, viszont antibiotikummal kezelhető – tájékoztatott a szakértő. A nyugat-nílusi láz kórokozója azonban vírus, melyet az Afrikában áttelelő madarak hoznak térségünkbe, és a szúnyogok az átvivők – fejtette ki Páldy Anna. A fertőzés az utóbbi 10 évben is jelen volt Magyarországon, tavaly azonban jelentősen megugrott a megbetegedések száma. A fertőzések leginkább a nyár időszakra jellemzőek, hiszen a terjesztő szúnyogok akkor csípnek.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés