hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 07., péntek - Ibolya.
hirdetés

Szükséges a szénhidrát!

Egy a WHO megbízásából készített, mérföldkőnek számító elemzés szerint, ha elegendő mennyiséget fogyasztunk az élelmi rostokban - más néven a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátokban - gazdag teljes kiőrlésű kenyerekből, tésztákból, müzlikből, olajos magvakból és hüvelyesekből, jelentősen csökkenthetjük a szív- és érrendszeri problémák, a rák és a diabétesz kialakulásának kockázatát, írja a hvg.hu.

hirdetés

Az új-zélandi Otagói Egyetem professzora, a kutatást vezető Jim Mann szerint ezek az említett élelmiszerek mind magas szénhidráttartalmúak, éppen ezért a jelenünkben annak ellenére sem elég népszerűek, hogy ezek a "jó" szénhidrátok közé tartoznak (ellentétben például a cukorral). Mivel mostanában divatos az alacsony szénhidráttartalmú étrendet követni, sok diétázó, fogyni kívánó vagy csak egészségesen élni akaró ember elesik a fentebb említett ételek jótékony hatásaitól.

A WHO megbízásából a kutatók metaanalízist csináltak, azaz eddig a témában megjelent, 185 olyan kutatás eredményét elemezték ki, amelyek összességében 135 millió tesztalany viszgálatán alapultak. "Nagyon erős bizonyítékunk van rá, hogy a magas rosttartalmú diétának jelentős védő hatása van (a szervezetre)" – nyilatkozta Mann a Guardiannek a hvg.hu szerint. A kutatás alapján elmondható, hogy egy embernek naponta legalább 25-29 grammnyi rostot kéne elfogyasztania, de az a legjobb, ha 30 gramm fölött van a szervezetbe vitt rostanyag. Ehhez képest a világon a legtöbb ember kevesebb mint 20 gramm rostot fogyaszt naponta.

Az analízis szerint azok az emberek, akik a legtöbb élelmi rostot fogyasztották naponta, 15-30 százalékkal kevesebb eséllyel haltak meg idő előtt a fentebb említett betegségektől, mint azok, akik nem ettek eleget ezekből az összetett szénhidrátokból. A szívinfarktus, a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség, a végbélrák kialakulásának esélyét 16-24 százalékkal csökkenti az élelmi rostok rendszeres és megfelelő mennyiségű fogyasztása, és egyes kutatások szerint még a mellrák kockázatát is redukálja.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés