hirdetés
hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

Sztatinok: hatás és mellékhatás

Az érelzsírosodásban alapvető szerepet játszó koleszterin vérszintjét csökkentő sztatinok már évtizedek óta forgalomban vannak, de még mindig vitatják értéküket, mellékhatásaik gyakoriságát sokszor eltúlozzák. A kérdés legismertebb szakértői most terjedelmes tanulmányban foglaltak állást, közli az OTSZ Online.

hirdetés

A sztatinok világszerte a legtöbbet használt gyógyszerek közé kerültek, mert nagy, gondosan tervezett vizsgálatok igazolták, hogy a sztatinkezeléssel csökkentett koleszterinszint hatására a kardiovaszkuláris kórképek gyakorisága szignifikánsan csökken. Mint minden hatásos készítménynek, ezeknek a szereknek is vannak nemkívánatos hatásaik, ezért vannak olyan gyakorló orvosok is, akik lebeszélik betegeiket az ilyen terápiáról. Most Rory Collins és 27 szerzőtársa 30 oldalnyi terjedelemben igyekszik összefoglalni a tapasztalatokat, hogy mind a gyakorló orvosok, mind az érintett betegek pontos tájékoztatást kapjanak erről a fontos kérdésről.

A tanulmány 309 szakirodalmi hivatkozás alapján tárgyalja a sztatinkezelés klinikai hatásait és mellékhatásait. Elmagyarázzák a készítmény hatását, annak eredményeit, illetve a nemkívánatos hatásokat, azok előfordulási gyakoriságát, kezelését. Példaként a napi 40 mg atorvastatin terápiát veszik nagyító alá. ami kis adagnak számít. Ennek költsége az Egyesült Királyságban egy hónapra 2 angol font, azaz átlagosan 720 Ft. Ugyanez a nálunk kapható, 21 atorvasztatin készítmény esetében havi 413 Ft-tól több ezer forintig terjedő összeget jelent.

A teljes cikk

(forrás: www.otszonline.hu)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés