hirdetés
hirdetés
2022. november. 30., szerda - András.
hirdetés

Sztatin mellett kevésbé hatásos az influenza elleni oltás!

A sztatint szedőknél az influenza-ellenes védőoltás hatékonysága jelentősen kisebb, mint a sztatinokat nem szedőknél – derül ki két vizsgálat eredményeiből.

hirdetés

Az Amerikai Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központjának (CDC, Centers for Disease Control and Prevention) ajánlása szerint a 6 hónaposnál idősebbeknek javasolt az influenzaellenes oltás felvétele. A szakmai szervezet ajánlásával összhangban a tengerentúli időskorúak is viszonylag nagy arányban részesülnek az influenza-ellenes védőoltásban; mint azt a statisztikák mutatják, a 65 évnél idősebbek 70 százaléka kapott az elmúlt egy év során influenzaellenes vakcinát. A viszonylag magas átoltottság ellenére 1,21/100 000 főre tehető az influenza járványok okozta mortalitás az USA-ban; 2013-ban 3697 halálos áldozattal jártak az influenza vírusok okozta kórképek és azok szövődményei.

 

Jelentősen csökkenhet az influenza-ellenes oltás hatékonysága

Nemrégiben két tudományos közlemény is napvilágot látott, amelyek rámutattak arra, hogy a sztatint alkalmazó időskorú populációnál az influenza-ellenes vakcina hatékonysága szignifikánsan csökken. Mintegy 7000 időskorú esetén, két influenza szezont vizsgálva azt tapasztalták, hogy az oltás utáni harmadik héten a vérben található, influenza vírustörzsek elleni antitestek száma alacsonyabb a sztatint szedő betegeknél, mint a sztatinokat nem alkalmazóknál.

A másik, a The Journal of Infectious Diseases folyóiratban megjelent közlemény mintegy 140 ezer fő bevonásával és a 2002 és 2011 közötti időszak kilenc influenza-szezonjának az áttekintésével arra jutott, hogy az influenza vakcina hatékonysága a sztatint-szedőknél csökken. Lokális járványok esetén az influenza-ellenes oltás orvosi ellátást igénylő, akut légúti megbetegedéssel szembeni hatékonysága 14,1, illetve 22,9 százaléknak, míg kiterjedt járványoknál 12,6, valamint 26,2 százaléknak adódott a sztatint szedők, illetve nem szedők csoportjaiban. A probléma jelentőségét kiemeli az az adat, ami szerint az USA-ban a 65 év fölöttiek 40 százaléka szed valamilyen sztatint.

 

A sztatinok mint immunmodulánsok

A sztatinok azon hatóanyagok közé tartoznak, amelyek „fő” hatásukon – jelen esetben a koleszterin- és vérzsírszint kardiovaszkuláris szempontból kedvező befolyásolásán – túl immunmoduláns szerepet is betöltenek a szervezetben; így a különféle fertőzéses megbetegedések lefolyására lehetnek hatással és a védőoltásokat követően kialakuló immunválaszt is befolyásolhatják. Bár a sztatinok immunmoduláns hatásának  mechanizmusa részleteiben nem ismert, valószínűsíthető, hogy többek között a leukocita kemotaxis, illetve az antigén-bemutatás folyamata egyaránt érintett benne.

 

Egyéb vakcinák esetén is befolyásolhatnak a sztatinok

Korábbi, egyéb típusú vakcinációban részesülő, sztatint szedő betegekkel kapcsolatos vizsgálatok eredményei is rendelkezésre állnak. Egy kis létszámú (n=20) önkéntesen végzett vizsgálat alapján a tíz napon keresztüli atorvasztatin alkalmazás emelkedett antitest-választ idéz elő tetanus-toxoiddal végzett vakcináció esetén. Egy másik közlemény viszont arról számolt be, hogy 150 önkéntesnél a négy héten át történő atorvasztatin-szedés sem okozott szignifikáns változást a hepatitis-A oltásra adott antitest-választ illetően – a sztatin-kezelésben nem részesülő kontroll-csoporttal összevetve.

 

Bánjunk óvatosan az új eredményekkel!

A sztatinok influenza-ellenes védőoltás hatékonyságát csökkentő hatását egyelőre hipotézis-generáló felismerésként kell kezelni, és nem szabad, hogy ez a háziorvosokat az influenza-ellenes védőoltások ajánlásában negatívan befolyásolja. A citált publikációkat megjelentető kutatócsoportok a sztatinok és az influenza-ellenes vakcina hatékonysága közötti kapcsolat pontos feltárására további vizsgálatokat sürgetnek. Figyelembe kell venni többek között azt is, hogy egy korábbi vizsgálat rámutatott arra, hogy az elhízott embereknél kevésbé hatékony az influenza-ellenes védőoltás. Köztudott, hogy a sztatint szedők általában túlsúllyal küzdenek, így az elhízás tényével, illetve az akut légúti megbetegedések plusz kilókkal küzdőknél tapasztalt megnövekedett gyakoriságával is magyarázható lehet a sztatint szedők influenza-ellenes vakcinációjának kevésbé hatásos volta.

(Forrás: MNT)

 

Dr. B. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés