hirdetés
hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

Szívmentő a megelőzés

Az atheroszklerózis lassan alakul ki, és sokáig nem okoz tüneteket, ezért a magas kockázatú pácienseket panaszmentesen is szűrni kell.

hirdetés

Az atheroszklerózis legfontosabb kockázati tényezője a magas vérzsír szint, ha a vonatkozó értékek magasak, számolni kell azzal, hogy erek falán zsírt és koleszterint tartalmazó plakkok rakódnak le, az erek keresztmetszete beszűkül, az érfal elveszíti rugalmasságát. Lelassul a véráramlás, csökken az életfontosságú szervek vér- és oxigénellátása. Az így kialakult oxigén ellátási zavar angina pectorist, illetve szívritmuszavart, szívelégtelenséget okoz, de ennél jóval súlyosabb problémákat is kiválthat, hiszen szívizom-elhalással járó szívinfarktus, illetve hirtelen szívhalál lehet a következmény. A szív koszorúerein kívül még az agyalapi- és a veseartériák is érintettek lehetnek.

Az érelmeszesedés kockázata az életkor előrehaladtával növekszik, férfiaknál gyorsabban, nőknél lassabban megy végbe, majd a hölgyeknél a változókor beköszöntével ezek a különbségek kiegyenlítődnek. A koszorúér-betegségre hajlamosító tényezők között az életkor és a zsíranyagcsere-zavarok mellett szerepet kap az örökletes hajlam, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás, a dohányzás, a mozgáshiány, valamint a folyamatos stressz is. A megelőzésében tehát alapvető szerepe van a megfelelő életmódnak, a zsír- és sószegény táplálkozásnak, a rendszeres testmozgásnak, a mindennapi feszültség megfelelő kezelésének.

Az érelmeszesedés addig nem okoz panaszokat, amíg az erek szűkülete olyan mértékű nem lesz, hogy jelentősen károsodik a vérkeringési funkció és az oxigénellátás. Ilyenkor nehézlégzést, heves szívdobogásérzést, mellkasi fájdalmat tapasztal a beteg, melyek először terhelésre, majd az elváltozás súlyosságának előrehaladásával nyugalomban is jelentkeznek. A koszorúér-betegség első tünete az esetek felénél az angina pectoris, negyed arányban a szívinfarktus, az esetek egy ötödében hirtelen szívhalál jelentkezik. „Azért is van kiemelt jelentősége a magas kockázatú, panaszmentes páciensek rendszeres kardiológiai kivizsgálásának, és a betegség kiszűrésének, mert a megfelelő időben elkezdett terápiával a súlyos egészségkárosodások, illetve az életet veszélyeztető állapotok elkerülhetők” – tudtuk meg dr. Vaskó Pétertől, a Kardioközpont kardiológusától.

(forrás: Kardioközpont)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés