hirdetés
hirdetés

Szívgyógyszerek segíthetik az ebola túlélését

A sztatinok és az angiotenzinreceptor-blokkolók helyreállítják az ér-endothel integritását. Ezzel – egy friss tanulmány szerint – az ebola túlélését is segíthetik. A gyakorlat igazolni látszik az elméleti megfontolásokat.

hirdetés

A sztatinok és az angiotenzinreceptor-blokkolók (ARB-k) stabilizálják, illetve helyreállítják az erek endothel-rétegének integritását. E tulajdonságuk kiaknázása – mint tüneti kezelés – segítheti az ebolavírus-fertőzés túlélését azáltal, hogy gátat vet a fertőzött szervezetben kialakuló endothel-diszfunkció miatti folyadék- és elektrolitvesztésnek.

A nagyfokú endothel-diszfunkció és az erek permeabilitásának rendkívüli megnövekedése az ebolafertőzés egyik legfontosabb jegye. A jelenségért a vírus glikoproteinjei tehetők felelőssé, amelyek a kórokozóval fertőzött sejtekből szabaddá válva aktiválják a myeloid és az endothel-sejteket. A megváltozott érendothel-működés még tovább súlyosbítja a hányás és hasmenés miatti folyadék- és elektrolitvesztést, ami kezelés nélkül kifejezett hipovolémiához és többszervi elégtelenséghez, végső soron pedig halálhoz vezet.

A vaszkuláris diszfunkció pontos leírása is egyike azoknak az értékes információknak, amiket az Egyesült Államokban és Németországban kezelt ebolafertőzött egészségügyi dolgozók ellátása során tudtunk meg a betegség lefolyásáról – magyarázza Dr. David S. Fedson, a Virginiai Egyetem járványügyi szakértőként nyugalmazott orvosprofesszora. Munkacsoportjával az Amerikai Mikrobiológiai Társaság mBio® című online folyóiratában mutat be egy hatásosnak tűnő és költséghatékony stratégiát az ebolafertőzés tüneti kezelésére, ami potenciálisan javíthatja a betegek túlélési esélyeit.

Számos experimentális bizonyíték utal arra, hogy az endothel-működés károsodásával járó betegségek – így például a szepszis – túlélése javítható, ha sikerül helyreállítani vagy fenntartani az erek barrier rétegének integritását. Az is több mint egy évtizede ismert, hogy kardiovaszkuláris betegségben a sztatinok és az ARB-k együttes alkalmazása jelentősen javítja az endothel-funkciót. E két megállapításra alapozva Fedson professzor és kutatócsoportja tavaly ősszel a való életben is tesztelte a szívgyógyszer-kombinációt: közreműködésükkel hozzávetőlegesen 100 ebolafertőzöttet kezeltek napi 40 mg atorvastatin és napi 150 mg irbesartan együttesével Sierra Leonéban. Bár a kezelési dokumentáció hiányos, a betegek csaknem mindegyikénél gyors állapotjavulást tapasztaltak (akiknél nem, azokat nem az előírásnak megfelelően kezelték). E megfigyelés összecseng több más nyugat-afrikai ebolaterápiás központ orvosainak tapasztalataival, akik szintén leírták, hogy az intravénás folyadékpótlás és az orális rehidrálás mellett a betegek egy részénél alkalmazott atorvastatin és irbesartan kombináció is hozzájárulhatott a halálozási arány meglepő csökkenéséhez.

Az ebolajárvány megfékezését célzó erőfeszítések középpontjában a vírus terjedését és szervezetbeli szaporodását megakadályozó terápiás lehetőségek – antivirális szerek, antitest-készítmények, vakcinák – kidolgozása áll. Mindazonáltal, ha lesz is oki kezelés, az minden bizonnyal költséges és csak korlátozottan rendelkezésre álló megoldást fog jelenteni – mutat rá a kutatócsoport. Fontos tehát, hogy olyan egyéb kezelési stratégiákat is számba vegyünk, amik – ha az okot nem is szüntetik meg – a tünetek súlyosbodását megfékezik, mert ezzel esélyt adhatnak a hosszabb túlélésre, ezáltal pedig a szervezet immunválaszának kifejlődésére.

A sztatinok és az ARB-k olyan biztonságos és olcsón hozzáférhető generikumok, amik a fejlődő országokban is rendelkezésre állnak, így mindenképpen érdemes számba venni őket – mutat rá a professzor. Saját korábbi kutatásai alapján hozzáteszi, hogy a sztatinok alkalmazása akár még további előnyökkel is járhat: a gyógyszercsoport egyes képviselői legalább ötféle RNS-vírus replikációját képesek visszafogni, így az sem lehetetlen, hogy az ebolavírus szervezetbeli szaporodására is hatással lehetnek.

Ha precíz klinikai vizsgálatokkal is sikerül meggyőzően igazolni, hogy a sztatinok és az ARB-k kombinációja csökkenti az ebolafertőzés mortalitását, az számos más súlyos akut betegség – köztük például a filovírus-fertőzés, a dengue-láz, a hantavírus-infekció, a coronavírus okozta súlyos akut légúti fertőzés (MERS), a pneumococcus okozta szepszis, a súlyos malária vagy akár egy globális madárinfluenza-pandémia – terápiájára is hatással lehetne.

(Források: mBio®, World Pharma News)

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés