hirdetés
hirdetés
2021. február. 25., csütörtök - Géza.
hirdetés

Szív-érrendszeri kockázatot jelenthet a diclofenac?

Egy obszervációs vizsgálat eredményei szerint nagyobb kockázatot jelent a diclofenac hatóanyagú készítmények szedése, mint ha a betegek más nem-szteroid gyulladásgátlót, paracetamolt vagy nem NSAID típusú gyógyszert szednének.

hirdetés

A British Medical Journal szeptember 4-én közölte annak a Dániában, összesen több mint 6,3 beteg 1996-2016 közötti kórtörténetének felhasználásával végzett obszervációs vizsgálatnak az eredményeit (Association between diclofenac use and cardiovascular risks in Denmark: series of nationwide cohort studies, BMJ (2018)), amely a diclofenac szív-érrendszeri kockázatait hasonlította össze több más kezelési csoport eredményeivel.

A vizsgálat konklúziói szerint a diclofenac hatóanyagú készítményeket nem lenne szabad vény nélküli szerekként forgalmazni, gyógyszerfelírás esetén pedig figyelmeztetést kellene elhelyezni a termékcsomagoláson alkalmazásuk lehetséges kockázatairól. A diclofenac egy hagyományos nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszer (NSAID), melyet gyulladáscsökkentőként és fájdalomcsillapítóként széles körben használnak világszerte. Soha nem vizsgálták viszont nagy, randomizált, kontrollos vizsgálatokban alkalmazásának más NSAID-ekkel összehasonlított szív-érrendszeri kockázatait, a mostani aggályok felmerülése miatt pedig ez már nem is lenne etikus.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A dániai Aarhus Egyetemi Klinika egy obszervációs vizsgálatot végzett, melyben 1996-tól 2016-ig bezárólag a nemzeti egészségügyi nyilvántartás kórtörténeti adatait felhasználva értékelték összesen 6,3 millió betegnél a diclofenac szív-érrendszeri kockázatait. A betegeket különböző kockázati csoportokba osztották, a kezelési csoportokat pedig a következőképpen alakították ki: diclofenac, más NSAID, paracetamol, NSAID-kezelés nélküli csoport.

Az eredmények szerint diclofenac szedése esetén a többi csoporthoz képest 30 nappal korábbi volt a jelentős nemkívánatos szív-érrendszeri események bekövetkezésének időpontja, melyek között szabálytalan szívverés, ischaemiás stroke, szívelégtelenség és infarktus is szerepelt. A megemelkedett kockázat férfiakra és nőkre egyaránt vonatkozott, alacsony dózisú diclofenac alkalmazása esetén is. Ezen felül magasabb volt a szív eredetű halálozások száma, és az emésztőrendszer felső szakaszát érintő vérzéses eseményeké is, mint a többi vizsgált csoportban.

Mivel egy obszervációs vizsgálatról van szó, semmiképp nem lehet szilárd következtetéseket levonni az ok-okozati kapcsolatról, ráadásul a relatív kockázat emelkedése még mindig alacsony abszolút számokat jelent a nemkívánatos események bekövetkezése tekintetében. Figyelemre méltó viszont, hogy a minta mérete sokkal nagyobb volt, mint a legtöbb obszervációs vagy randomizációs vizsgálatban. A szerzők szerint az NSAID készítmények alkalmazása a gyulladás vagy fájdalom kezelésére számos előnnyel járhat a betegek életminőségének javítása érdekében, még a lehetséges mellékhatások figyelembe vételével is, viszont semmi nem indokolja diclofenac-kezelés indítását, mielőtt más, hagyományos NSAID-ek használata kerülne megfontolásra.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés