hirdetés
hirdetés
2022. október. 06., csütörtök - Brúnó, Renáta.
hirdetés

Szintetikus gyógyszereket és patikai hozzáférést kérnek

Egyedül maradt a betegszervezet a Magyar Hemofília Egyesület konferenciáján azzal az igényével, hogy növeljék a szintetikus gyógyszerkészítmények arányát a vérzékenyek ellátásában.

hirdetés

Szükség lenne regionális hemofília központok kialakítására, ahol a vérzékeny betegek komplex ellátást kaphatnának bármely egyéb betegségükre is – ebben az orvosszakma, a betegek és az OEP képviselői is egyetértettek a szervezők beszámolója szerint a hemofíliások hazai ellátásáról rendezett szombati konferencián. Mindannyian a szaktárca döntésére várnak.

A vérzékenyek gyógyszerellátását illetően azonban már csak addig tartott az egyetértés, hogy a hazai helyzetről alapvetően elismeréssel szóltak.

Varga Gábor, a Magyar Hemofília Egyesület elnöke szerint a mennyiségi ellátás mellett a minőségire is törekedni kell. A betegszervezet célkitűzése, hogy gyógyszerbiztonsági okokból minél nagyobb arányban használják az emberi vér helyett a szintetikus úton előállított, úgynevezett rekombináns faktorkészítményeket. (A korábbi évtizedekben sok vérzékeny beteget fertőztek meg HIV és Hepatitis vírussal az akkor biztonságosnak gondolt, vérből készült készítményekkel, ebből ered a bizalmatlanság a betegekben – emlékeztet beszámolójában az egyesület.)

Kiss Csongor, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Transzfúziológiai és Hematológiai Tagozatának elnöke ugyanakkor hangsúlyozta: a rekombináns készítmények a betegek egy részénél nem várt szövődményeket okozhatnak, s nemzetközi szinten sincs még egyértelmű szakmai álláspont e kérdésben, ezért mindenképpen helye van a vérplazmából készülő faktorkészítményeknek is a korszerű ellátásban. Hozzátette: a gyermekkorú betegek idehaza csaknem kivétel nélkül rekombináns faktorkészítményeket kapnak, amelyek adását a 18. életévük betöltése után is többnyire igénylik, ezért fenntartják náluk ezt a kezelést. Ebből adódóan a szintetikus faktorkészítmények további folyamatos térnyerése vetíthető előre egy olyan szintről, amely már ma is megfelel a fejlett országok normáinak.

Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ártámogatási főosztályvezetője  megerősítette: a plazma eredetű és szintetikus úton előállított rekombináns faktorkészítmények 50-50 százalékos arányát nemzetközi összehasonlításban is megfelelőnek tartják, ezen egyelőre mesterségesen nem kívánnak változtatni a drágább gyógyszerek irányába. Megjegyezte: a mintegy ezer vérzékeny beteg közül a vérfaktort rendszeresen használó hatszáz páciens kezelési költsége évi 10 milliárd forint. A Magyar Hemofília Egyesület ugyan több javaslatot is megfogalmazott a költségcsökkentésre, például hogy az 1 éves tenderek helyett 2-3 évre vásárolják meg a gyógyszereket, ám ezt – mint Bidló Judit fogalmazott – az államháztartási és költségvetési törvény nem teszi lehetővé az OEP számára.

A betegek azt is kezdeményezték, hogy ne a 19 hemofília központban, hanem gyógyszertáron keresztül juthassanak hozzá a gyógyszereikhez. Az OEP ezt sem támogatja, s hangsúlyozza: a patikai árrés tovább drágítaná az egyébként is költséges gyógyszereket, a betegeket pedig akár havi 7-10 ezer forintos dobozdíj terhelné.

(forrás: Magyar Hemofília Egyesület)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés