hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 10., szerda - Lörinc.
hirdetés

Szijjártó Péterrel egyeztettek a MAGYOSZ elnökségi ülésén

Az egyeztetés szükségességét az iparág versenyképességének növekedését gátló kihívások indokolták.

hirdetés

Szijjártó Péter a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnökségi ülésen köszönetét fejezte ki mindazért a teljesítményért, amit a magyarországi gyártók nyújtottak az elmúlt időszakban a gazdaság fejlődése, a hazai versenyképesség fokozása érdekében.

A miniszter elismerően nyilatkozott az iparág 12%-os termelésiérték-növekedéséről, a 17%-os foglalkoztatás növekedésről, valamint az iparág külgazdasági szerepéről. Véleménye szerint a gyógyszeripar gazdasági teljesítménye jelentős mértékben hozzájárul az ország 4%-os növekedési pályájának fenntartásához, valamint a múltbeli és a jövőbeli külgazdasági növekedésünkhöz is.

Dr. Greskovits Dávid, a MAGYOSZ elnöke elmondta, a szövetség közel három évtizedes működése során talán sosem kellett olyan komoly kihívásokkal szembesülnie, mint amilyenre most kell felkészülnie az ipar szereplőinek.

Hodász István, az Egis Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója az ülésen bemutatta az egyik legfőbb kihívást, hiszen a hazai gyógyszeripar jövőjét egy uniós szabály írhatja át. 2019-től bevezetik a gyógyszerek egyedi azonosítását, melyhez kiépítendő pán-európai rendszer valamennyi költsége a gyártókat és forgalmazókat terheli. A MAGYOSZ gyártó tagvállalataitól nagyságrendileg 20 milliárd forint ráfordítást igényel ez a beruházás, ebből a hazai KKV vállalatokra mintegy 3-3,5 milliárd forint teher hárul.

Az ülésen Greskovits Dávid, felhívta a figyelmet a gyógyszeripar, mint leginnovatívabb feldolgozóipari ágazat jelentőségére. Egy 2017 decemberében bemutatott tanulmányra hivatkozva elmondta, hogy a gyógyszeripar ágazati összehasonlításban az egy foglalkoztatottra eső teljesítményt elemezve az ágazati rangsor élén áll a bruttó hozzáadott érték, második helyen az egy foglalkoztatottra eső külkereskedelmi többlet terén, amely közel háromszorosa a járműiparnak és a gépgyártásnak.

Az egyeztetésen a felek elismerték, hogy az exportorientált magyarországi gyógyszergyártás a külgazdasági növekedés egyik motorja: a MAGYOSZ 18 gyártó tagvállalatának export tevékenységéből származó bevétele évről-évre nő, 2017-ben megközelítette a 900 Mrd Ft-ot. Az elmúlt három évben a legfontosabb piacok Oroszország, Franciaország, és Románia, de az amerikai piacokról származó árbevétel is folyamatos növekedést mutat. Oroszországban jelenleg 7 magyar termék is kategóriájának piacvezetője.

Az ülésen Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke köszönetét fejezte ki, hogy a kormány támogatja a generikus gyógyszeripar jövőjét garantáló, ún SPC gyártási mentesség intézményét. Az intézkedés Európában a magas minőségű gyógyszerekhez való hozzáférés javítása, a generikus és biohasonló gyártók, valamint a KKV-k versenyképességének növelése, a munkahelyek, a beruházások és a K + F tevékenység ösztönzése érdekében kulcsfontosságú.

Az iparág külgazdasági jelentőségéről tovább egyeztetnek a szeptember 25-i szakmai konferencián is, ahol nemzetközi előadók mellett a Külgazdasági és Külügyminisztérium is képviselteti magát. Emellett a konferencián a lengyel és a cseh gyógyszeripari szövetségek is bemutatkoznak. Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter elismerte annak fontosságát, hogy a V4 országokban Magyarország vezető a gyógyszeripari beruházások tekintetében.

A tárgyaló felek olyan stabil, átlátható, kiszámítható üzleti- és jogszabályi környezet megteremtéséről egyeztettek, amely ösztönzi a magyarországi, K+F vezérelt, erősen exportorientált gyógyszeripari kapacitások, a foglalkoztatási szint, valamint az ágazat hazai és nemzetközi versenyképességének erősítését, fokozását.

Magyarország Kormánya elismeri a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége tagvállalatainak nemzetgazdasági jelentőségét, az évszázados múltra visszatekintő hazai gyógyszeripart, mint gazdasági húzóágazatot, mely stratégiai fontosságú az ország, a magyar gazdaság és a magyar emberek számára.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés