hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Szerdán elindul az EESZT

Az e-recept rendszer leállása esetén papír alapon rendelik a gyógyszereket, derült ki többek között azon a háttérbeszélgetésen, amelyről a MedicalOnline számol be.

hirdetés

November elsején hivatalosan működésbe lép az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, az EESZT. Az E-health koordinációval kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos szerint azért másnap is felkel majd a Nap, bár az nem derült ki, hogy ezzel Vartus Gergely magát, vagy az újságírókat biztatta azon a háttérbeszélgetésen, amelynek témája az új rendszer bevezetésével kapcsolatban felmerült kérdések voltak, és amelyről a MedicalOnline számol be.

Az nagyjából biztos, hogy bár ettől kezdve hivatalosan e-recepteket írnak és küldenek fel a felhőbe a doktorok, amit aztán a gyógyszertárban kiadáskor a patikusok illetve asszisztensek hívnak le, de biztos, ami biztos alapon megmaradnak a papír alapú vények jövő év végéig kötelezően, bár ezt ettől kezdve felírási igazolásnak hívják. A gyerekeknek rendelt medicinákról azonban a gyógyszerészi kamara kérésének megfelelően, határidő nélkül, mindig kötelező lesz papíralapú vényt kiállítani, s egyelőre változatlanul lehet írni és kiváltani a pro família recepteket, illetve azokat, amelyeket az éjszaka kihívott ügyeletes orvos a beteg ágya mellett ír fel.

Azt viszont nem tudni, hogy az indulásnál rögtön így működik-e majd a rendszer. Egyelőre annyi biztos, hogy október végéig a 9591 érintett szolgáltató – háziorvos, fekvő- és járóbeteg szakellátási intézet, gyógyszertár stb. – kezdte meg csatlakozását a rendszerhez, s 6221 közülük már fizikailag is forgalmaz adatokat az EESZT-ben. A csatlakozás megkezdése azonban még nem jelenti azt, hogy ez a folyamat be is fejeződött. (Az arra kijelölt személyek e-személyivel és pin kóddal tudnak belépni a rendszerbe.)

Az adatbiztonság két oldalról védett. A digitális önrendelkezést (DÖR) lehetővé teszi, hogy az állampolgárok maguk döntsenek arról, hogy egyes egészségügyi adataikhoz kik, mely orvosok férhetnek hozzá. Eddig 11 ezren éltek e lehetőséggel. A rendelkezések ugyanakkor bármikor törölhetők, átírhatók, megváltoztathatók. Ugyancsak a DÖR naplóz minden adatletöltést, még a sikerteleneket is, így azok visszakereshetők lesznek.

Egyes szerepkörök szigorúan végzettséghez kötöttek. Az adathozzáférés alapvető szabályai: receptet, beutalót és eProfil bejegyzést csak orvos írhat a térben, egészségügyi adatot csak orvos, illetve kezelőorvos kérdezhet le, receptet viszont a gyógyszertár expediálásra jogosult asszisztense is.

A rendszergazdák szerint túlterheltség miatt – mert például az összes hazai orvos ugyanazon időpontban akar csatlakozni – a rendszer nem omolhat össze. Az EESZT méretezése során ugyanis nem a csatlakozók számát, hanem a térben zajló tranzakciók egyidejű mennyiségét vették figyelembe. Mivel az egészségügyi események – ellátás, receptek, beutalók stb. – száma jól ismert, ennek alapján méretezték a rendszert, amely állítólag már jelenleg is több millió tranzakciót kezel.

Havária persze előfordulhat. A digitális mintaállam Észtországban épp úgy előfordult az e-recept rendszer leállása, mint Svédországban vagy máshol. Ilyenkor papír alapon rendelik a gyógyszereket. Az élet tehát nem áll meg, csak Angliában ijedtek meg annyira az indulás problémáitól, hogy inkább egy időre elnapolták a rendszer teljes körű bevezetését.

Az érintettek – legyenek állampolgárok vagy orvosok – probléma esetén vagy a 24 órás információs szolgálatot nyújtó 1818-as számon  kérhetnek segítséget, vagy munkaidőben az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) EESZT Kontakt Center +36 1 920-1050-es telefonszámán.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés