hirdetés
hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

Szerializáció: 20-30 százalékos a termelékenységromlás

A Richter véleménye nincs ellentmondásban a szerializáció bevezetésének terheivel és a felmerülő problémák komolyságával – válaszolta a Világgazdaság kérdésre a Magyarországi Gyógyszergyártók Szövetsége (Magyosz).

hirdetés

A gyógyszerek egyedi azonosítójának február óta kötelező nyomon követése a gyakorlatban nem ér semmit, az Európai Unió által megkövetelt átállás a Richternél átlagosan 10 százalékos termelékenység-kiesést okozott – mondta Orbán Gábor, a Richter Nyrt. vezérigazgatója a gyógyszergyár keddi tájékoztatóján.

A Magyosz szerint azonban az elhangzottak tévedésre adhatnak okot – közölte a szervezet a Világgazdasággal. A hazai rendszer bevezetéséért felelős Magyosz és a Humvo minden piaci szereplővel, azaz csaknem 3000 partnerrel szerződött. Ebben a folyamatban kiemelkedő eredményt ért el Magyarország. A Magyosz adatai szerint a hazai forgalmazó gyártók – ideértve a nem Magyarországon gyártó importőröket is – csaknem 85 százaléka már töltött fel termékadatot a rendszerbe. Ez a szám folyamatosan nő, csaknem 13 ezer termék és több mint 170 millió doboz van a rendszerben.

A Magyosz szerint a hazai gyártók legfőbb gondja a termelékenységromlás, ami több gyártónál 20-30 százalékos. Ezt súlyosbítja, hogy a szerializációs rendszer éves fenntartása 4-6 milliárd forint. A következő, átmeneti, akár évekig is tartó időszakban egyszerre lesznek szerializált és nem szerializált termékek a piacon, hiszen a február 9. előtt gyártott gyógyszerek a lejárati idejük végéig forgalomban maradhatnak.

A teljes cikk a Világgazdaság mai számában.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés