2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Macskagyökér, komló, citromfű, levendula

Szép álmokat ígérő gyógynövények

A gyógynövényalapú patikaszerek az el- és átalvási zavarok kezelésében is szerepet kapnak, elsősorban azokban a helyzetekben, amikor a munkahelyi, párkapcsolati, anyagi vagy egyéb jellegű feszültséggel, stresszel függ össze az, hogy nehezebben érkezik meg az álom.

A macskagyökér, a citromfűlevél, a golgotavirág-hajtás, a komlótoboz és a levendulavirág − mint a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is hivatalos drogok − ezen a területen mutatott hatásosságát és biztonságosságát metaanalízisek, klinikai vizsgálatok bizonyítják.

A növényi alapú altató és nyugtató hatású szerek bár enyhébb hatásúak, mint a szintetikus hatóanyagú gyógyszerek, számos pozitív tulajdonsággal rendelkeznek, amik miatt a táránál állva is javasolható a használatuk (1):

  • Nem okoznak hozzászokást és függőséget.
  • Nem befolyásolják kedvezőtlenül a teljesítményt és a koncentrációs képességet.
  • Széles dózistartományban alkalmazva is kedvező mellékhatásspektrummal rendelkeznek.

Nyolc placebokontrollált vizsgálat eredményeit tekintve, amiben a macskagyökeret, illetve annak a komlóval és/vagy citromfűvel alkotott kombinációit a benzodiazepinekkel hasonlították össze, kedvező eredmények születtek. Egyik vizsgálatban sem találták azt, hogy a készítmények negatívan befolyásolnák a döntési vagy koncentrációs képességet, a kognitív funkciók sebességét vagy a nappali éberséget. Nappali fáradtságot, szedációt hozzávetőlegesen ugyanolyan arányban tapasztaltak a gyógynövénnyel kezelt csoportban, mint a placeboágon. Ezzel szemben a benzodiazepinek alkalmazása esetén szinte mindig tapasztalható volt a másnapra is átnyúló levertség, a reggeli álmosság érzése, a hangover (2).

A leggyakrabban alkalmazott a macskagyökér

A macskagyökér alkalmazása nagy múltra tekint vissza. Már az ókori görögök és rómaiak is alkalmazták a jellegzetes szagú gyógynövényt, amit azóta is világszerte használnak. A macskagyökér insomnia és nyugtalan feszültség oldásában játszott szerepe feltételezhetően több vegyület együttes hatásának tudható be, bár az USA Nemzeti Egészségügyi Intézete (NIH) alapján számos komponens önmagában is hatásosnak bizonyult állatkísérletek során. Ezek a molekulák a GABA felszabadulását fokozva, és annak az enzimatikus lebontását gátolva válthatják ki a nyugtató, elalvást segítő hatást. Emellett, A1-adenozin-receptorokon keresztüli hatás is rendelhető a macskagyökérhez.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) növényi gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (HMPC) monográfiája alapján a macskagyökérből 40−70 százalékos etanollal nyert kivonatok az ideges feszültség oldására és alvászavarok kezelésére alkalmazhatók − a monográfia alapján a 12 évesnél idősebbeknél. Ezeknek az alkoholos kivonatoknak a hatásossága vizsgálatokkal alátámasztott. Ennél kevesebb vizsgálati eredmény áll rendelkezésre a száraz kivonatok, porok vagy préslé alkalmazására vonatkozóan, amiket szintén széles körben alkalmaznak (3), és amik alvásminőség javításában mutatott hatását egy 16 korábbi vizsgálatot alapul vevő (n=1093) metaanalízis is igazolja (4). A macskagyökeret szedő betegek rövidebb elalvási időről, nyugodtabb alvásról, kevesebb idegességgel összefüggő panaszról (pl. nyugtalan láb szindróma) számolnak be, mint a placebokezeltek, és nem tapasztalnak másnapra átnyúló álmosító hatást.

A macskagyökérből szükséges egyszeri dózisok nagy interindividuális különbségeket mutatnak, azok 400−900 mg közé tehetők, amit este a lefekvés előtt javasolt bevenni (5).

A macskagyökér alkalmazásával kapcsolatos mellékhatások ritkák és jellemzően enyhék, pl. fejfájás, viszketés vagy gasztrointesztinális diszkomfort. Ezzel összefüggésben az USA gyógyszerügyi hatósága, az FDA biztonságosnak tekinti a benzodiazepineknél enyhébb és kíméletesebb hatású macskagyökér használatát. A macskagyökér-interakciót illetően azonban fel kell hívni a betegek figyelmét arra, hogy benzodiazepinekkel, központi idegrendszeri depresszánsokkal (alkohollal is), valamint egyéb – insomnia kezelésére – javallott készítményekkel (pl. melatonin) együtt szedve a hatások és a mellékhatások fokozódása léphet fel, így ez óvatosságot igényel (5)! Várandós nők és szoptató anyák esetén nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű adat a macskagyökeres készítményekre vonatkozóan, így esetükben alkalmazása nem javasolt.

A macskagyökér készítményei gyakran citromfűvel, komlótobozzal vagy golgotavirággal alkotott kombinációs szerekként kerülnek forgalomba, amelyek hatásának vizsgálata során pozitív eredmények születtek (3).

A macskagyökér társai: komlótoboz, golgotavirág-hajtás és citromfűlevél

A macskagyökér számos esetben szerepel komlótobozzal együtt kombinációs készítményekben. A komlótoboz vegyületeinek a természetes ébrenlét-alvás ciklus meghatározásában döntő melatoninreceptorokon kifejtett hatást tulajdonítanak (6). A macskagyökér+komlótoboz fix dózisú kombináció hatásossága a macskagyökér monoterápiában való alkalmazásának hatásosságát felülmúlja, mint azt klinikai vizsgálatok is bizonyítják (6).

Fotó: PharmaOnline
Fotó: PharmaOnline

A GABA-transzamináz enzim gátlószereként ismert citromfű az Európai Fitoterápiás Társaságok Tudományos Szövetsége (ESCOP) pozitív értékelését is magáénak tudhatja az idegesség és a nyugtalanság kezelésében. A macskagyökérrel kombinációban alkalmazott citromfű különösen hatásosnak bizonyul ezekben az indikációkban (6).

Az ideges nyugtalanság és ingerlékenység kezelésére az ESCOP a golgotavirág hajtását is javasolja − 12 éven felülieknek. A drog készítményei − klinikai vizsgálatok alapján − bár számottevően nem rövidítik az elalvási időt, javítják a szubjektív alvásminőséget. A golgotavirág kivonatai az Európai Gyógyszerkönyv alapján 40−90 százalékos etanollal, 60 százalékos metanollal vagy 40 százalékos acetonnal készülnek; az extraktumoknál legalább kétszázalékos flavonoidtartalmat (vitexinre standardizálva) előírva. Mivel a valószínűsíthetően GABA-erg rendszeren keresztül ható golgotavirág – klinikai vizsgálatok alapján is – csak viszonylag enyhe hatással rendelkezik, így a szép virágú drogot szinte minden esetben egyéb drogokkal (pl. citromfű, macskagyökér, komlótoboz) kombinációban alkalmazzák (6).

Levendulaolaj – per os is

A feszültség enyhítésében, az alvás elősegítésében egyre népszerűbb a levendula. A kedvelt illatú virág olajának aromaterápiás alkalmazása széles körben elterjedt. A fürdővízbe vagy masszázsolajba adagolt, elsősorban inhalációs úton a szervezetbe kerülő levendulaolaj nyugtató, elalvást segítő hatását több, kisebb vizsgálat igazolja (7).

Az inhalációs beviteli módon kívül – bár még újnak számít – lehetséges a levendulaolaj per os alkalmazása is. A linaloolban és linalil-acetátban különösen gazdag levendulaolaj 80 mg-os dózisú kapszulái néhány országban már forgalomban vannak gyógyszerként (8). Ez utóbbinak a 10 hetes adagolás eredményeként létrejövő anxiolitikus hatását – placebokezeléssel, illetve kis dózisú paroxetinterápiával összehasonlítva – vizsgálatok igazolják. A levendulaolaj belsőleges alkalmazása jól tolerálható, szedálás nélkül oldja a generalizált szorongást (8). Egy németországi kutatócsoport úgy véli, hogy hatása hátterében különféle feszültségfüggő kalciumcsatornák nem szelektív gátlása áll (6). Ebből eredően a levendulaolaj alkalmazása az ideges szorongással összefüggő alvászavarok kezelése mellett a különféle stresszalapú emésztési problémák és a puffadás kezelésében is helyet kaphat. Bár irányelvekben egyelőre nem szerepel a levendulaolaj ilyen indikációkban való alkalmazása, a mindennapi gyakorlatban eredményre vezető lehet a használata − 18 éven felülieknél, mint az a tájékoztató anyagokban is szerepel.

A nyugodt alvást elősegítő receptek

Amennyiben az elalvás elősegítése az elsődleges cél, akkor egyszeri alkalmazás (lefekvés előtt 0,5−1 órával), amennyiben az idegfeszültség oldása, akkor napi kétszeri adagolás javasolható egy adott gyógynövényből vagy annak tetszőleges keverékeiből − az 1. táblázatban feltüntetett dózisokat alapul véve (1).

1. táblázat: Indikációk és adagolási ajánlás az alvászavarok kezelésére és a nyugtalan feszültség oldására alkalmazható gyógynövényeknél (1, 9)

A felsorolt gyógynövények egymással tetszőlegesen keverhetők. Amennyiben kettes vagy hármas kombinációk készülnek az említett drogokból, akkor drogonként a feltüntetett dózisok 75, illetve 50 százalékának alkalmazására van szükség.

Drog

Indikáció

Egyszeri adag készítése

 

Alvászavarok kezelése

Nyugtalanság, feszültség oldása

 

Macskagyökér

(Valerianae rhizoma et radix)

+

+

1 teáskanál drog (2,5 g) csészénként

Citromfűlevél

(Melissae folium)

+

 

1−2 teáskanál drog (0,5 g) csészénként

Golgotavirág hajtás

(Passiflorae herba)

 

+

1−2 teáskanál drog (0,8−1,6 g) csészénként

Komlótoboz

(Lupuli strobuli)

+

+

1−3 teáskanál drog (1,4−4,5 g) csészénként

Levendulavirág

(Lavandulae flos)

+

+

1 teáskanál drog (2 g) csészénként

Irodalom:

1. Wenn Schafe zähen nicht hilft. https://ptaforum.pharmazeutische-zeitung.de; 2017. okt. 25.

2. www.heilpflanzen-info.ch/cms/blog/archive/2010/05/27/schlafstorungen-ohne-hangover-mit-heilpflanzen-praparaten-behandeln.html; 2015. ápr. 3.

3. Geprüft und gut befunden. https://ptaforum.pharmazeutische-zeitung.de; 2017. okt. 22.

4. Bent S, et al. Valerian for Sleep: A Systematic Review and Meta-Analysis. Am J Med. 2006;11:1005–12.

5. Valerian root for insomnia and anxiety: Does it work? https://medicalnewstoday.com; 2017. okt. 21.

6. Pflanzliche Sedativa. https://ptaforum.pharmazeutische-zeitung.de; 2017. okt. 22.

7. Lillehei AS, et al. A systematic review of the effect of inhaled essential oils on sleep. J Altern Compl Med 2014;20:441−51.

8. Kasper S, et al. Silexan in anxiety disorders: Clinical data and pharmacological background. World J Biol Psychiatry. doi:

9. Csupor D. Fitoterápia – Növényi szerek a gyógyászatban. JATEPress, Szeged, 2012.

10.1080/15622975.2017.1331046. 2017.

százalékának alkalmazására van szükség.

Drog

Indikáció

Egyszeri adag készítése

 

Alvászavarok kezelése

Nyugtalanság, feszültség oldása

 

Macskagyökér

(Valerianae rhizoma et radix)

+

+

1 teáskanál drog (2,5 g) csészénként

Citromfűlevél

(Melissae folium)

+

 

1−2 teáskanál drog (0,5 g) csészénként

Golgotavirág hajtás

(Passiflorae herba)

 

+

1−2 teáskanál drog (0,8−1,6 g) csészénként

Komlótoboz

(Lupuli strobuli)

+

+

1−3 teáskanál drog (1,4−4,5 g) csészénként

Levendulavirág

(Lavandulae flos)

+

+

1 teáskanál drog (2 g) csészénként

Irodalom:

Dr. Budai Lívia PhD, szakgyógyszerész, egyetemi adjunktus, SE Gyógyszerészeti Intézet
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Tribune)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Ajánlott

Miért vágyik a gyógyszerész szakma valós adatokra?

A modern gyógyszereknek a piacvezető státusz eléréséhez képesnek kell lenniük arra, hogy nagyrészt helyettesítsék a rendelkezésre álló kezeléseket a jobb hatékonyságuk, biztonságosságuk vagy kényelmük miatt. (x)

 

Az Európai Unióhoz fordul a Richter, a Mol és az Egis védelmét kérve Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszteraz ukrán bánásmóddal szemben – írja a Világgazdaság.

Idén a harmadik negyedévben nőtt a Richter árbevétele és nyeresége: az árbevétel 38,3 százalékkal 217,8 milliárd forintra, az adózott nyereség több mint duplájára, 82,1 milliárd forintra nőtt.

Jogszabályfigyelő

Úgy tűnik, hogy a TikTok és a többi közösségi platform a gyógyszerhiányt megoldani nem tudja, a hiány előidézésében és az indulatok korbácsolásában betöltött szerepük azonban kétségtelen és más módszerekkel alig helyettesíthető.