hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Szentiványi Mátyás koronavírusról, homeopátiáról

Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója a Magyar Hírlapnak beszélt arról is, hogy a homeopátiás szerek szigorúbb szabályozása a lakosság egészségének védelmét szolgálja.

hirdetés

– A közvéleményt különösen izgató kérdés, hogy mikor lehet ellenszerünk a koronavírusra. Lehet, hogy akár még ebben az évben?

– Erre a kérdésre nem lehet egyszerű igennel vagy nemmel felelni. Ha úgy tesszük fel, hogy lesz-e az alapjaitól kezdve teljesen újonnan kifejlesztett gyógyszer a koronavírus ellen, akkor a válasz az, hogy idén minden valószínűség szerint már nem. Annak ellenére sem, hogy világszerte gőzerővel zajlanak a kutatások. A tudományos közösség azon dolgozik, hogy a járványt megállítsa. Egy új gyógyszer kifejlesztéséhez azonban minimum két-három év kell. Ha a kérdés arra irányul, van-e olyan, már engedélyezett és patikában kapható készítmény, amely alkalmas lehet a betegség különböző – vagy adott – fázisaiban szenvedő emberek kezelésére, akkor a válasz igen. Emellett pedig fontos az oltás is.

– Itthon sokan beszéltek a BCG-oltásról. Igaz lehet, hogy a magas átoltottság miatt is ilyen kedvezők az eredményeink a Covid-19-cel szemben?

– Nem lehet kategorikusan kizárni, de ezt nagyon alaposan ki kell még elemezni.

– És a gyógyszerek?

– Inkább maradjunk az egyes számnál. Egyelőre ugyanis csak egyetlen olyan gyógyszer létezik, amelyet az Amerikai Egyesült Államokban és Japánban is törzskönyveztek a koronavírus ellen, mi több, az Európai Gyógyszerügynökség is előzetes engedélyét adta rá. Ez az első olyan hatóanyag, amelyre ezerbeteges klinikai vizsgálatot végeztek. A legjobb eddigi kezeléssel összehasonlítva az eredmény az lett, hogy csökkent a halálozási ráta, és gyorsabb lett a gyógyulás. Természetesen ez nem univerzális csodaszer, amit bárkinek és a betegség bármelyik fázisában be lehet adni, mégis kecsegtető előrelépést jelent. Ugyanis végre van egy olyan készítményünk, amely a Covid–19 esetében hatékony.

– Más téma, de sokakat érinthet: július elsejétől eltűntek a patikák polcairól a homeopátiás szerek. Mi áll ennek hátterében?

– Tavaly január elsején lépett életbe egy hazai törvénymódosítás, amely a korábbinál szigorúbb feltételeket hozott a homeopátiás készítményekkel kapcsolatban. Eredetileg egy év átmeneti időt engedett, és ebből lett végül másfél év. A szabályozás célja az volt, hogy a betegek akkor, amikor a patikában bizonyos kórképekre hatékony homeopátiás készítményt vásárolnak, biztosak lehessenek abban, hogy megfelelő minőségű és alaposan bevizsgált gyógyszert kapnak a pénzükért. A friss előírások szerint azok a készítmények, amelyek úgynevezett indikációval bírnak, azaz valamilyen meghatározott betegségre, kórra, állapotra vonatkoztatva ígérnek segítséget, a jövőben csak akkor forgalmazhatók, ha megfelelnek a megfelelő európai uniós irányelvnek. Vagyis július elsejétől pontosan ugyanolyan feltételrendszer vonatkozik rájuk, mint a mai modern gyógyszerekre.

– Melyek ezek a feltételek?

– Olyan klinikai vizsgálatokat kell végezni, amelyek tudományos alapot szolgáltatnak az adott termék értékeléséhez. Be kell bizonyítani, hogy alacsony a kockázatuk, kevés a mellékhatásuk, és nagyobb a haszon, mint a várható kockázat. Nekünk mint hatóságnak az volt a feladatunk, hogy vizsgáljuk ki, a jelenleg elérhető készítmények közül mennyi képes ezt a feltételrendszert teljesíteni.

– Mennyi homeopátiás szert forgalmaznak idehaza?

– Egyrészt van negyvenegy, az előbb említett, itthoni indikációval rendelkező, főleg Német- és Franciaországban gyártott homeopátiás és több általános hatású szer.

A teljes interjút a Magyar Hírlap közli.

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés