hirdetés
hirdetés
2022. június. 29., szerda - Péter, Pál.
hirdetés

Széles spektrumú inhalálható antivirális szer COVID ellen

Hong-kongi kutatók az Advanced Therapeutics folyóiratban számoltak be arról, hogy a széles spektrumú antivirális hatóanyag, a tamibarotén egyik analógjának inhalálható por formuláját fejlesztették ki.

hirdetés

A készítmény belélegezve azonnal a tüdőbe jut, és hatásosságot mutatott koronavírus, MERS és influenza vírusok ellen is. Korábban a tamibarotén csak tabletta formában állt rendelkezésre, ami orális adagolást követően a tüdőben nehezen fejtette ki antivirális hatását. Ezért csak nagy dózisban adagolva volt hatásos, ám ez toxikus mellékhatásokat eredményezett.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Az új formulát fagyasztva szárításos eljárással állították elő, kiváló aeroszol tulajdonságokkal rendelkezik, és igen jó eredményeket mutatott profilaktikus alkalmazás esetén állati modellszervezetekben. A mesterséges koronavírus-fertőzést követően a vírus titerek és a virális RNS-terhelés jelentős csökkenését figyelték meg. Fontos szempont az is, hogy az inhalálható készítmény alkalmazhatónak tűnik a COVID-19 és az influenza együttes fertőzésének megelőzésére.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés