hirdetés
hirdetés
2022. október. 01., szombat - Malvin.
hirdetés

Százmilliónyi Covid-vakcinát kellett megsemmisíteni világszerte

A Portfolio szerette volna megtudni, hogy a idehaza mennyi Covid-vakcinát kellett megsemmisíteni, illetve, hogy melyik oltóanyagból mennyit ajándékoztunk el, azonban nem kaptak választ.

hirdetés

Csak az Egyesült Államok 2020 vége óta több mint 82 millió adag koronavírus elleni oltóanyagot volt kénytelen kidobni, elsősorban a csökkenő kereslet és a felhasználhatóság lejárta miatt. Az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ szerint ez a szövetségi kormány által kiosztott dózisok valamivel több mint 11 százaléka. Február végén még „csak” 65 millió elvesztegetett dózisról szóltak a hírek.

A Portfolio szerette volna megtudni, hogy a Magyarországra érkezett vakcinákból eddig mennyit kellett megsemmisíteni, illetve, hogy melyik oltóanyagból mennyit ajándékoztunk el, a Nemzeti Népegészségügyi Központnak megküldött kérdéseinkre azonban hetek óta nem kapunk választ.

A világszerte megsemmisített Covid-oltóanyagok száma eléri a százmilliós nagyságrendet: a londoni székhelyű Airfinity egészségügyi adatelemző cégre hivatkozva a Le Monde már áprilisban arról cikkezett, hogy az oltási kampány kezdete óta csak a gazdag országokban több mint 240 millió adag koronavírus-oltás járt le.

Ezek 73%-a a Pfizertől származik, a második leginkább elpazarolt vakcina, az AstraZeneca az összes lejárt adag 18%-át teszi ki. És ez csak a jéghegy csúcsa.

A szegény országoknak adott dózisokkal kapcsolatos információk hiánya miatt valójában, mint Sarah Harper, az Airfinity szóvivője fogalmazott „nagyon valószínű”, hogy az elmaradott régiókban a lejárt szavatosságú oltóanyagok száma még annál is több, mint amit a gazdag országokban elpazaroltak. Ebben az is az benne van, hogy a magas jövedelmű országok nagylelkű adományai között jócskán vannak lejárat közeliek, amiket mire végre megérkeznek a célországba, már nincs idő szétosztani és beadni.

(forrás: Portfolio)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés