hirdetés
hirdetés
2022. szeptember. 27., kedd - Adalbert.
hirdetés

Száraz szemre panaszkodó beteg a gyógyszertárban

A száraz szem szindróma kezelésében vény nélkül és vénykötelesen elérhető patikaszerek is alkalmazhatók. A tanácsadás során az életmódbeli tényezőkre ajánlott is kitérni.

hirdetés

Nemrégiben a szemszárazságot egy a száraz szem szindrómával foglalkozó nemzetközi szakmai találkozón a könnyfolyadék és a szemfelszín multifaktoriális kórképeként definiálták, ami diszkomfortérzéssel, vizuális zavarral és könnyfilm-instabilitással, illetve a szemfelszín potenciális sérülésével jár együtt. Az állapotot a könnyfilm megnövekedett ozmolalitása és a szemfelszín gyulladása kíséri (1−3).

Életmódfaktoroktól − a műkönnyeken át − a ciklosporinig

A rendelkezésre álló terápiás lehetőségek ugyan képesek enyhíteni a száraz szem szindróma tüneteit, de magának a betegségnek a gyógyulásához nem vezetnek.

Az enyhe, közepes, illetve súlyos fokú szemszárazság szubjektív és objektív tüneteinek enyhítésére alkalmas kezelési lehetőségek a következők (1, 2):

Életmódbeli, környezetet érintő változtatások

A levegő páratartalmának a növelése, a dohányzás és a dohányfüst kerülése, a számítógép vagy a televízió képernyője előtt töltött idő minimalizálása hozzájárulhat a panaszok enyhüléséhez.

Szedett gyógyszerek – szemet érintő mellékhatások szempontjából történő – áttekintése

Különféle hatástani csoportba tartozó hatóanyagok okozhatnak mellékhatásként szemszárazságot, vagy ronthatják annak a tüneteit. Diuretikumok, béta-blokkoló hatóanyagok, allergiás panaszok enyhítésére alkalmazott antihisztaminok, dekongesztánsok, antidepresszánsok, antipszichotikumok, orális fogamzásgátlók, antikolinerg hatóanyagok és bizonyos gyógynövényalapú készítmények (pl. Echinacea) egyaránt a száraz szem triggerei lehetnek (2).

Meleg szemhéjborogatás

A meleg borogatás kedvező hatása elsősorban akkor érvényesülhet, ha a beteg száraz környezetben tartózkodik vagy – munkájából eredően – nem tudja csökkenteni a számítógép előtt töltött időt (1).

Ómega-3 zsírsavakban dús táplálkozás, ómega-3-tartalmú étrend-kiegészítők

Néhány vizsgálat igazolta a hosszú szénláncú, többszörösen telítetlen ómega-3-zsírsavak [eikozapentaénsav (EPA), dokozahexaénsav (DHA) és alfa-linolénsav (ALA)] bevitelének kedvező hatását. Azoknál a nőknél, akik hetente kétszer fogyasztottak ómega-3 zsírsavakban dús tonhalat, kisebb eséllyel alakult ki szemszárazság, mint azoknál, akik étlapján ritkábban szerepelt a hal. Az étrend-kiegészítőkkel való szupplementáció kapcsán elmondható, hogy a pozitív eredmények eléréséhez viszonylag nagy mennyiségű EPA (360 mg) és DHA (240 mg) bevitelére lehet szükség.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A per os alkalmazott, alfa-linolénsavban dús lenmagolaj előnyös hatásáról is számolnak be vizsgálatok a Sjögren-szindrómával összefüggő szemszárazság esetén − ez valószínűleg a lenmagolaj gyulladáscsökkentő hatására vezethető vissza (2).

Műkönnyek (oldat, gél, spray formában)

A természetes könnyfolyadékot mimikáló műkönnyek alkalmazása már a betegség enyhe stádiumától kezdve javasolható. Enyhe vagy mérsékelt tünetek esetén a műkönnyek önmagában való alkalmazása elegendő lehet. A szemszárazság közepesen súlyos, illetve súlyos eseteiben is alkalmazandók a műkönnyek, azonban akkor már egyéb terápiás eszközök (pl. ciklosporin szemcsepp) mellett. Az adott beteg igényeinek megfelelő, legnagyobb komfortérzetet biztosító műkönny megtalálása általában több készítmény kipróbálását teszi szükségessé. A műkönnyek alkalmazási gyakorisága a beteg igényeihez kell, hogy igazodjon, és az − a napi egyszeri becseppentéstől az óránkénti adagolásig − széles skálán mozoghat. A hígan folyó oldatokkal szemben kisebb becseppentési gyakoriságot tehetnek szükségessé a kedvező adhezív tulajdonságú hidrogélek, így a hipromellóz (hidroxipropil-metilcellulóz), a karbomer vagy a polivinil-alkohol bázisú gélek.

A műkönnyek közti választás során javasolt ügyelni arra, hogy a készítmény kémhatása a humán könnyfolyadék pH=6,9 és 7,5 közé eső kémhatásának megfelelő legyen; ellenkező esetben szúró érzés jelentkezhet a szemben.

A szemészeti készítményekben lévő konzerválószerek, például a benzalkónium-klorid hosszú távon alkalmazva irritációt, allergiát válthat ki. Azoknál a betegeknél, akik naponta legalább 4 alkalommal cseppentenek a szemükbe műkönnyet, javasolt a konzerválószert nem tartalmazó termékek preferálása (1, 2).

Lubrikáló szemkenőcsök (paraffintartalommal)

A szemkenőcsök által okozott homályos látás és kellemetlen érzés miatt azok kényelmi szempontból nem a legtökéletesebb választásnak minősülnek. Alkalmazásuk jellemzően a lefekvést megelőzően, éjszakára javasolható.

Ciklosporintartalmú szemészeti készítmények

A ciklosporin lokális alkalmazására elsősorban a száraz szem betegség középsúlyos, súlyos eseteiben kerül sor. Az immunmoduláns és gyulladáscsökkentő hatású ciklosporin (elsősorban 0,05%-os koncentrációban) alkalmazása több hónapon keresztül javasolt. A ciklosporinos szemcsepp becseppentésének és a műkönnyek vagy egyéb szemészeti készítmények alkalmazásának legalább 15 perces időeltéréssel kell történnie (1).

Lokális szteroidok

A lokálisan alkalmazott gyulladáscsökkentő szteroidok (pl. fluorometolon) rendelésére általában a szemszárazság súlyosabb eseteiben kerül sor. A szteroidok szemészeti alkalmazása maximum néhány hétig tarthat, ugyanis a három hónapnál hosszabb ideig történő használat a szembelnyomás növekedésének és a szürkehályog kialakulásának a fokozott rizikójával jár (1).

Autológ szérum

Bár a műkönnyek fizikai és kémiai szempontból hasonlítanak a természetes könnyfolyadékra, egyikük sem tartalmazza a természetes könny fontos alkotóelemeit, így az epitéliumpromotáló növekedési faktorokat és az egyéb alapvető komponenseket. Ellenben, az autológ szérum a fiziológiás könnyfolyadékhoz hasonlóan humán szérum immunglobulinokat, A-vitamint, fibronektint és növekedési faktorokat is tartalmaz, ezért a szérum a hiányzó könnyet kiválóan képes pótolni. Az aszeptikus körülmények között előállított autológ szérumot 1975 óta sikeresen használják súlyos szemszárazság kezelésére (1, 4).

Egyéb fennálló szemészeti problémák (pl. szemhéjszélgyulladás) gyógyítása/kezelése hozzájárulhat a száraz szem betegség tüneteinek javulásához.

Súlyos esetben a könnyet az orrüreg felé, a nasolacrimalis ductusba elvezető nyílások elzárása is szóba jöhet szilikon- vagy kollagénalapú „dugókkal”, így több könny maradhat fenn a szem védelmére (1, 4).

Az elmúlt időszakban új hatóanyag is megjelent a száraz szem szindróma kezelésére javallott gyógyszerek palettáján. 2016-ban engedélyezte az USA gyógyszerügyi hatósága, az FDA a lifitegraszt hatóanyagú szemészeti oldat forgalomba hozatalát (Magyarországon nincs forgalomban). A lifitegraszt egy új hatástani csoport, a limfocitafunkció-asszociált antigén-1 (LFA-1) antagonisták képviselője. A készítmény napi kétszeri becseppentése járul hozzá a száraz szem szindróma tüneteinek enyhüléséhez (2).

IRODALOM

1. Marschall LL, Roach JM. Treatment of dry eye disease. The Consultant Pharmacist 2016;31:96-106.

2. Clayton JA. Dry eye. NEJM 2018;378:2212-23.

3. Craig JP, Nichols KK, Akpek EK, Caffery B, Dua HS, Joo CK. et al.TFOS DEWS II. Definition and Classification Report. Ocul. Surf. 2017;15:276-83.

4. Saját szérumból készített szemcsepp szemszárazság ellen; www.otszonline.hu; 2019. ápr. 5.

Dr. Budai Lívia , PhD. szakgyógyszerész Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézet
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Tribune)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés