hirdetés
hirdetés
2021. december. 04., szombat - Borbála, Barbara.
hirdetés

Szabályozni, de fejleszteni kell a gyógyszer házhoz szállítást

A gyógyszerek házhoz szállítását korlátozó törvényjavaslat a HGYSZ szerint egy népszerű és a járványhelyzet során kifejezetten hasznos szolgáltatást kíván eltörölni, írja a VG.

Piaci adatok szerint szeptemberben nagyjából 150 ezer alkalommal vásároltak a hazai gyógyszertárak online felületein. Ezek felében rendeltek vény nélkül kapható készítményt (OTC). Becslések szerint az interneten rendelt gyógyszerek forgalma az év végére elérheti a 4,5-5 milliárd forintot is – válaszolt a VG megkeresésére a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ).

A gyógyszerészeti hatóság adatai szerint jelenleg közel 500 gyógyszertár foglalkozik internetes gyógyszer-kereskedelemmel, Magyarországon minden ötödik patika végzi ezt a tevékenységet. 

A gyógyszerek házhoz szállítását korlátozó törvényjavaslatot több szempontból is aggályosnak tartja a HGYSZ. A szakmai szervezet szerint a benyújtott törvényjavaslat nem azt célozza, hogy a szolgáltatások még megbízhatóbbak és biztonságosabbak legyenek, hanem egy népszerű és a járványhelyzet során kifejezetten hasznos szolgáltatást kíván eltörölni.

„Véleményünk szerint a lakossági igények és szükségletek kielégítése és a gyógyszertárak hosszú távú fenntarthatósága érdekében az internetes gyógyszerforgalmazást nem korlátozni, hanem megfelelően szabályozni és fejleszteni kell. Emellett a tervezett törvénymódosítás nemcsak a gyógyszertárakat sújtja majd, hanem társadalmi és közegészségügyi szempontból is egyértelműen negatív hatású lesz, akár már rövid távon is” – írta a VG megkeresésére a hálózatos gyógyszertárak érdekeit képviselő szervezet, amely szerint ha ellehetetlenítik az internetes gyógyszerforgalmazást, akkor fennáll a veszélye, hogy a lakosság az illegális online gyógyszer-kereskedelem felé fordul, ami jelentős betegbiztonsági kockázattal jár.

(forrás: vg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés