hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 11., kedd - Zsuzsanna, Tiborc.
hirdetés

Súlyosabb a gyógyszerhiány, mint amilyennek látszik

Ezernégyszáznál több orvosság neve szerepel az éppen nem kapható pirulák hivatalos listáján, és vannak olyan hiánycikkek, amelyek még fel sem kerültek rá, írja a hvg.hu.

hirdetés

Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége szakmai igazgatója a hvg.hu megkeresésére azt írta, arra is van példa, hogy egy gyógyszer nem kapható, mégsem lehet gyógyszerhiányról beszélni. Példaként említette, hogy egy gyártó törzskönyvezi ugyan a készítményét, később azonban úgy dönt, hogy mégsem hozza azt forgalomba. De az is előfordulhat, hogy egy orvosság nem az összes, csak néhány nagykereskedőnél érhető el, és ha egy gyógyszertár nincs velük kapcsolatban, akkor nem is fogja tudni beszerezni és árulni. A gyógyszerhiányt nem lehet mindig előrejelezni, így valamennyi időnek el kell telnie, amíg a hatóság észleli, és tud rá reagálni – írta Marjai.

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója ezt úgy látja, nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az elmúlt években emelkedett a hiánycikké lett gyógyszerek aránya, erre vonatkozóan ugyanis nem érhető el nyilvános statisztikai adat vagy felmérés. A gyógyszertárakban dolgozó kollégák érzése alapján a tendencia emelkedő, ezt azonban számokkal alátámasztani nem tudjuk – hangsúlyozta.

Annak, hogy egy gyógyszer hiánycikké válik, számtalan oka lehet:

  • a gyártó rosszul méri fel a keresletet, és nem tud elegendő mennyiséget időben gyártani,
  • a támogatás változása miatt megugrik a kereslet egy gyógyszer iránt,
  • egy szennyezőanyag miatt nagyobb mennyiségű tételt kell leselejtezni vagy a forgalomból kivonni,
  • piaci megfontolás alapján a gyártó megszünteti az adott készítmény forgalmazását,
  • raktártűzben vagy balesetben nagy mennyiségű gyógyszer semmisül meg.

A szövetség szerint is okozhat rövid távú gyógyszerhiányokat az uniós szintű egyedi dobozazonosító rendszer bevezetése. A kötelező új biztonsági elemekhez ugyanis új csomagolás és újabb, időigényes gyártási folyamat kell.

 

(forrás: hvg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés