hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Stratégiai megállapodást kötött a Korányi és az AstraZeneca

Az együttműködés céljai többek között az obstruktív és daganatos tüdőbetegségekhez köthető közös kutatás-fejlesztési tevékenység kiterjesztése, a rendelkezésre álló adatok elemzése, értékelése továbbá a tüdőgyógyász szakorvosok és betegek megfelelő edukációja.

hirdetés

A megállapodást Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója, Kuuno Vaher, az AstraZeneca közép-európai klaszter igazgatója és Faluvégi Mátyás, az AstraZeneca magyar kutatási részlegének igazgatója írta alá 2022. április 29-én, a közelgő asztma világnap apropóján.

A szakmai partnerség keretében a felek szorosan együttműködnek az obstruktív tüdőbetegségekhez (COPD, asztma) és a tüdőrákhoz köthető klinikai alap- és transzlációs kutatásokban. A kooperáció fontos alappillére a rendelkezésre álló adatállományok elemzésének, értékelésének kiszélesítése az eredményes betegellátás érdekében. A megállapodás keretében olyan programok megvalósítására is sor kerül, amelyek elősegítik a betegek gyorsabb és hatékonyabb diagnosztizálását. A közös projekt során az innovatív gyógyszercég és az intézet nagy hangsúlyt fektet a tüdőgyógyász szakorvosok és betegek megfelelő edukációjára is.

Az együttműködés eredményeként lehetőség nyílik továbbá az alapellátás és a működő tüdőgondozói hálózattal való szorosabb kapcsolat kiépítésére.  

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet a tüdőgyógyászati ellátás legmagasabb progresszivitási szintjét képviselő országos jelentőségű és hatáskörű centrum. Számunkra mindig is fontos volt a betegek lehető legmagasabb szintű ellátása, megfelelő minőségű tájékoztatása, a korszerű diagnosztikus, valamint terápiás lehetőségek alkalmazása. A klinikai munkát tradícionálisan kísérik kutatási törekvéseink, amit részben az intézet kutató egységeivel, részben hazai és nemzetközi külső partnerekkel kollaboráció keretein belül igyekszünk megvalósítani. A most létrejött szakmai partnerségnek köszönhetően várhatóan hatékonyabbá válik az érintett betegek felkutatása, a korai, pontos diagnózis felállítása, a betegellátás és gondozás biztosítása, valamint a halálozási arány csökkentése emelte ki az Országos Korányi Pulmonológia Intézet főigazgató főorvosa.

Az együttműködés célja a tüdőgyógyász szakorvosok és betegek megfelelő edukációja is (Fotó: AstraZeneca)
Az együttműködés célja a tüdőgyógyász szakorvosok és betegek megfelelő edukációja is (Fotó: AstraZeneca)

Az AstraZeneca az elmúlt két évben indított klinikai vizsgálatok számában dobogós helyen áll a gyógyszervállalatok között Magyarországon: éves szinten mintegy 2 milliárd forintot fordít a vállalat kutatás-fejlesztésre. Évtizedek óta dolgozunk azon, hogy Magyarországon is elérhetőek legyenek a tartós eredményt hozó, modern terápiák, de emellett számos edukációs programot is működtetünk. Fő terápiás területeink közé tartozik az onkológia, a kardiovaszkuláris-, vese- és anyagcserebetegségek, valamint az immunológia. Egyik kiemelt, fő kutatási területünk a légzőszervi betegségek elleni molekulák fejlesztése, így számunkra kézenfekvő volt, hogy tovább mélyítjük az együttműködést a légzőszervi betegségben szenvedők hazai komprehenzív centrumával – mondta el a megállapodás ünnepélyes aláírásán Kuuno Vaher.

(forrás: AstraZeneca)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés