hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Statinok: áldás, vagy átok?

A koleszterin-vérzsír problémakör megoldásnak veselkedik neki írásában dr. Tschürtz Nándor belgyógyász, kardiológus, diabetológus, lipidológus az Érgondok.hu oldalon.

hirdetés

A koleszterincsökkentés tudományos lehetőségeiről, szükségességéről és gyógyszeres terápiájáról igyekezett hitelt érdemlően beszélni dr. Tschürtz Nándor az V. Civil Fórumon, ám miután úgy érezte, egyeseknek jószerével semmit nem tudott mondani, mert sokak döntését már nem a józan ész, sokkal inkább a vakhit mozgatja, gondolatait az ergondok.hu oldalon is összefoglalta.

Hit kérdésében pedig nem lehet vitázni. Most tehát a koleszterincsökkentés tekintetében azokhoz szólok, akik még meggyőzhetőek egy mezei (tehát nem professzor, nem feltaláló sőt nem is nagyvállalkozó) orvosdoktor az egész világon szinte egységesen elfogadott orvostudományi ajánlásokra alapozott szavaival.

A koleszterinszint meghatározóbb része a szervezet (elsősorban a máj) saját koleszterintermelésétől (és annak felhasználásától) függ. Emiatt a koleszterintermelés gyógyszeres gátlásával, az ún. statin készítményekkel akár 30-50 százalékos LDL csökkenés is elérhető. Személyre szabottan kell megválasztani, hogy várhatóan kinek melyik lesz a legmegfelelőbb. Ezek az anyagok képezik ma a koleszterincsökkentő gyógyszeres kezelés alapját.  Érvédelmi hatásuk már a koleszterincsökkenés előtt megkezdődik. Ennek oka, hogy a vérzsír-hatástól függetlenül is csökkentik magát az érfali gyulladást. Ezzel (is) stabilizálják az instabil, robbanásra hajlamos felrakódásokat, plakkokat.

A táplálék koleszterintartalmának erélyes megszorításával is „csak” 10-15 százalékkal csökkenthető a vér össz-koleszterinszintje. Nem segít ezen perdöntő mértékben sem fahéj, sem fokhagyma, sem galagonya. Nem csak a laborértéket, de a szívinfarktus, a szélütés és egyáltalán minden érszűkület esélyét csökkenti a gyógyszeres kezelés! Ha nagy az érbetegség rizikója (és cukorbetegségben eleve nagy!); a megelőzés, ha már beteg az erünk; a kezelés fő fegyvere. Persze, csak, ha használjuk!

Persze be kell tartani a szabályokat. Konyhakéssel lehet kenyeret kenni és embert ölni. Az emberölés számát viszont nem biztos, hogy csökkentené, ha a konyhából kitiltanánk a konyhakést. Sokan gondolják, hogy a gyógyszerek mérgek. Egyáltalán nem. Sőt, a koleszterincsökkentők meglepően biztonságosak. A recept nélkül kapható szokványos fájdalomcsillapítók mellékhatásaitól hazánkban évente többen halnak meg, mint statinok mellékhatásától évek alatt az egész világon! Fél a repüléstől? Az érbetegségtől? Mekkora az esélye, hogy lezuhan, és hogy érbetegségben hal meg? Na, ez utóbbit megmondom: 50 százalék! Ön melyiktől fél? Legalább adjon esélyt...magának!

(forrás: Érgondok)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés