hirdetés
hirdetés
2022. december. 05., hétfő - Vilma.
hirdetés

Speciális ügyfél státuszt akar a köztestület

Speciális ügyfél státuszt szeretne kivívni magának a Kamara  a gyógyszertárakkal kapcsolatos hatósági-engedélyezési eljárásokban.

hirdetés

A Magyar Gyógyszerészi Kamara legutóbbi Küldöttközgyűlésén Hankó Zoltán vetette fel az  a kamara ügyfél státuszának és jogköreinek rendezését. A köztestület elnöke a jegyzőkönyv szerint a következőt mondta: „...az ellenérdekeltek hatékonyan blokkolják az ügyfél státuszunk rendezését. Nem hatalmat akarunk, de ahhoz, hogy követhető legyen mindaz, amiért kollégáink előtt szervezeti, szakmai és erkölcsi felelősséggel tartozunk, indokolt, hogy a gyógyszerészekkel és a gyógyszertárakkal kapcsolatos kérdésekben az ügyfél státuszunk rendezett legyen. Több mint kínos, ha egy gyógyszertár működési engedélyének megváltozatásával, szolgálati rendjével, tulajdonosváltásával kapcsolatos alapvető információkhoz a köztestületi kamara nem juthat hozzá és vitatott esetekben nincs joga sem tagjának, sem szervezeti álláspontjának a képviseletére. Ezekben a kérdésekben a közhiteles nyilvántartás lehetősége sem adott a Kamarának. Nem kutakodni akarunk mások dolgaiban, de a kollégáink a Kamarától joggal várják el a segítséget és a tájékoztatást is. Ígérem, hogy a továbbiakban az eddiginél is ambiciózusabban dolgozunk az ügyfél státusz helyreállításáért."

Maga a felvetés nem lenne idegen a magyar jogi környezetben, hiszen ma már számos jogterületen találhatunk hasonló szabályokat – legismertebb példái a fogyasztóvédelem, versenyjog vagy a környezetvédelmi eljárások. Az ún. közérdekű igényérvényesítés lehetősége azt jelenti, hogy bizonyos feltételek fennállása esetén nem közvetlenül a jogsérelmet szenvedett személy fordul jogainak érvényesítése érdekében a bírósághoz vagy más hatósághoz, hanem valamely, az adott érintetteket valamilyen szempontból képviselő szervezet a saját jogán lép fel vagy indít eljárást. Ezt a lehetőséget a jog azért adja meg a szervezetnek, mert valamely fontos társadalmi érdek fűződik ahhoz, hogy bizonyos jogsértéseket feltétlenül kivizsgáljanak. Azt, hogy mely kérdésekben és milyen szervezeteknek van lehetősége ilyen helyzetben fellépni, mindig az adott szakterületet szabályozó törvényben kell meghatározni, de általában olyan esetekben lehet élni ezzel a speciális lehetőséggel, ha a (vélt) jogsértés érintettek nagyobb körére van hatással. A Kamara közérdekű igényérvényesítése így nem eleve kizárt, ugyanakkor pontosan ki kell még dolgozni azokat a feltételeket, amikor a gyógyszerész köztestület tagjai helyett vagy mellett léphet fel az engedélyezési eljárásokban.

 

PharmaOnline
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés