hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Sokan tévesen vallják magukat penicillin-érzékenynek

A magukat penicillin-érzékenynek mondók 95 százaléka téved, teret engedve ezzel az antibiotikum-rezisztencia terjedésének és a mellékhatások nagyobb rizikójának.

hirdetés

A béta-laktám típusú antibiotikumok a legbiztonságosabb és leghatásosabb antibiotikumok közé tartoznak. Azonban meglehetősen sok beteg vallja magát pencillin-allergiásnak, ami korlátozza az alkalmazásukat. Penicillinallergia esetén helyettük széles-spektrumú antibiotikumokat rendelnek, fokozva ezzel a rezisztencia terjedését, illetve növelve a mellékhatások (köztük például a Clostridium difficile infekciók) kockázatát.

Nem mindig kell hinni a betegnek!

Ha egy beteg penicillinre allergiásnak vallja magát, az még nem jelenti automatikusan azt, hogy ő ténylegesen az. A Német Infektológiai Társaság (Deutsche Gesellschaft für Infektologie; DGI) például ilyen esetekben allergológiai vizsgálatot javasol, rámutatva azokra az eredményekre, amik 2019 januárjában jelentek meg a JAMA hasábjain.

Minden 10. USA-beli lakos penicillinre allergiásnak gondolja magát

Az Amerikai Egyesült Államokban minden 10. lakos úgy vallja, hogy nála legalább egy alkalommal már jelentkeztek pencillin-allergiás panaszok. A legtöbben gyomor- és bélrendszeri panaszokat, és bőrviszketést hoznak fel példaként, ha tünetekkel kell körbeírni a (feltételezett) allergiájukat.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Az allergiatesztek ezzel szemben azt mutatják, hogy a magukat penicillin-allergiásnak vallók 95 százalékánál nem áll fenn penicillin-allergia!

ABS: a penicillin-alkalmazás térnyerése mellett

A racionális antibiotikum-alkalmazás vagy „antibiotic stewardship” (ABS) melletti elköteleződés hozzájárulhat ahhoz, hogy a cefalosporinok és a fluorokinolonok helyett penicillint és penicillin-származékokat alkalmazzanak a gyógyszeres terápia során. Az ABS célkitűzéseivel összhangban, Németországban például az utóbbi időben megnövekedett a humán gyógyszeres terápiában felhasznált antibiotikumok között a penicillinek aránya – számol be az antibiotikum-alkalmazást leíró statisztikai adatokról a freiburgi Winfried Kern professzor.

Egyéb típusú allergiáknál is sok a téves öndiagnózis

Az Amerikai Egyesült Államokban minden ötödik ember meg van győződve arról, hogy ő egy vagy több ételre allergiás, miközben ténylegesen „csak” körülbelül minden tizedik embert érint valamilyen ételallergia, mutatnak rá a JAMA Allergy folyóiratban 2019-ben megjelent eredmények.

Allergiás tünetként ismert az urticaria, a toroktáji duzzanat, a nyelési nehézség, a szorító érzés a toroktájon és/vagy a mellkasban, a légzési nehézség, a hipotónia vagy a megemelkedett szívfrekvencia. A betegek azonban nagyon gyakran olyan tüneteket, mint a hasmenés vagy a hasi görcsök fellépése is élelmiszerallergiának gondolnak, miközben ezekben az esetekben nagy valószínűséggel ételintoleranciáról van szó.

(Forrás: JAMA)

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés