hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Sok település maradhat hamarosan gyógyszertár nélkül

Egyes megyékben már most sok lakos jut kevés gyógyszertárra, ráadásul a munkaerőhiány a patikákat is sújtja és a járvány okozta válság sem múlt el nyomtalanul, írja a Pénzcentrum.

hirdetés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) utoljára közölt adatai alapján összesen 17 448-an dolgoztak patikában különböző munkakörökben, 6218 gyógyszerész, 8604 asszisztens és 2626 dolgozó egyéb munkakörben. Ez azonban még 2020-as adat, ennél frissebbet nem közölt a KSH. A megelőző évekhez képest a dolgozók száma, akár a gyógyszerészeket, akár a gyógyszertári asszisztenseket nézzük, egyre nő, még ha lassú ütemben is. Az viszont már korántsem mindegy, hogy hol dolgoznak ezek a gyógyszerészek: amíg Budapest belvárosában minden sarkon vagy egy patika, vidéken egyre nehezebb megoldani a gyógyszerellátást.

Ugyanakkor hiába vannak a fővárosban és nagyobb városainkban jobban ellátva munkaerővel a patikák - bár valójában az országban mindenhol munkaerőhiány van, csak nem azonos mértékben -, ha vidéken asszisztenst is alig lehet fogni, folyamatos a helyettesítés. Rengeteg vidéki fiókgyógyszertárat olyan súlyosan érint a munkaerőhiány, hogy a megszűnéssel fenyeget. Így sok kistelepülés maradhat gyógyszertár nélkül a közeljövőben, ha nem változik a helyzet.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adatbázisa alapján jelenleg 2282 közforgalmú gyógyszertár működik az országban, míg tavaly nyáron 2287, 2020. áprilisban pedig 2293 patika működött. Ez nem jelent számottevő csökkenést, viszont ez a szám csak az országos változást mutatja: vannak ugyanis olyan megyék, ahol a járvány óta eltelt másfél évben csökkent, míg máshol nőtt a (közforgalmú) gyógyszertárak száma.

A kistelepülések gyógyszerellátása szakemberek szerint is egyre nagyobb gondot jelent Magyarországon.

Hogy a patikai ellátottság hol a legsúlyosabb, az is jól mutatja, hogy hány lakos jut egy patikára az adott megyében. Eszerint a statisztika szerint Nógrád megyében jut a legtöbb lakos egy patikára, több mint 3000 fő, ráadásul számuk 2020 óta jelentősen emelkedett, 6,5 százalékkal. Bár Pest megye patikák számában Budapest után a második volt a rangsorban, úgy tűnik, lakosságszámra vetítve mégsem állnak olyan jól: 457 fővel több jut itt egy patikára, mint a fővárosban.

A legjobb helyzet Bács-Kiskun megyében és Csongrád-Csanádban van, ahol még 1700 fő sem jut egy gyógyszertárra. Természetesen ezt a képet is árnyalja, hogy a városok lefedettsége jobb lehet, míg a kistelepüléseken rosszabb a helyzet, írja a Pénzcentrum.

(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés