hirdetés
hirdetés
2021. április. 23., péntek - Béla.
hirdetés

Sok helyen elmaradnak a kötelező védőoltások

Hiánycikk többek között szamárköhögés és a gyermekbénulás elleni vakcina, de a kanyaró, a mumpsz és a rubeola elleni oltóanyag sem jut el a háziorvosokhoz, derül ki a HírTV összeállításából.

hirdetés

„Az orvosom rögtön mondta, hogy a Pentaximot azért kell átütemezni, mert nincs oltóanyag, az FSNE-nél meg rögtön mondta, hogy most meg az nem elérhető, úgyhogy automatikusan ezt írta föl” – számolt be az aktuális helyzet okozta kellemetlenségekről egy beteg a HírTV-nek.

Az előbbi, a Pentaxim ezek közül kötelező oltás. A szamárköhögés, a torokgyík, a járványos gyermekbénulás, a tetanus és a gennyes agyhártyagyulladás ellen véd. De gondok voltak a kullancs-encephalitis elleni védőoltással is, amit szintén nagyon sokan beadatnak a gyerekeiknek.

Hiánycikk a priorix is. Ez a kanyaró, mumpsz, rubeola elleni kombinált, gyerekek számára kötelező védőoltás. A szomszédos Romániában az elmúlt két évben már 46 áldozata volt a kanyarónak.

„Nincsen oltás, ami 100%-ban véd, de hát az, hogy járvány nem alakulhat ki, ahhoz kell ez a nyájimmunitás, vagy közösségi immunitás, amit akkor tudunk elérni, ha a lakosságnak valamilyen betegséggel szemben a 75-80 százaléka legalább védett, a kanyarónál ez nem igaz, ott 97 százalék kellene” – mutatott rá a Látótérnek Falus Ferenc egykori tisztifőorvos.

Falus szerint a vakcinák átmeneti hiánya nem okozna problémát, ha az állam nem csökkentette volna jelentősen a tartalékokat.

„Ha 15 hónapi tartaléka van az országnak, akkor a lakosság nem veszi észre azt, hogy a gyártásban valamilyen fennakadás van, vagy a kereskedelmi szerződéssel van baj, vagy a közbeszerzéssel. Ezt megszüntették ezt a tartalékot és ezt látjuk, hogy hol ebből, hol abból van hiány” – a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint a feszesre tervezett beszerzések nagyon megnehezítik a gyermekorvosok dolgát. 

„Hát sajnos levelet kaptunk, hogy türelemmel várjunk, mert április közepéig nem tudnak oltóanyagot szállítani, magyarázat nincs hozzá, tehát azt nem tudom, hogy mi a magyarázat” – árulta el a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Póta György

Pár hetes késés még áthidalható, de ha ennél is több ideig lesznek fennakadások, az már árthat.

Ha elméleti szinten azt mondjuk, hogy több hónapig nincs egy oltóanyag, akkor azt kell mondanom, hogy nincs megoldás, akkor igen, akkor föllép az a járványügyi helyzet, hogy egy korosztály védtelenné válik és probléma lesz belőle” – tette hozzá Póta.

A televízió hiába kérdezte az illetékes hatóságot a vakcina hiány okairól, válasz nem érkezett.

(forrás: HírTV)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés