hirdetés
hirdetés
2022. június. 30., csütörtök - Pál.
hirdetés

Sinopharm: vannak, akiknek semmilyen védettségük sincs

Azok a Sinopharmmal oltott 60 felettiek, akiknek nincs antitestes védelmük, T-sejtes immunitással sem rendelkeznek – derült ki a Portfolio szerint a Videoton dolgozóinak körében készült, önkéntes vizsgálatból.

hirdetés

Sinkó Ottó, a cég társ-vezérigazgatója a Portfolionak elmondta: ezek az emberek a két oltás felvétele ellenére a mérések szerint semmilyen védettséggel nem rendelkeznek a vírus ellen, ezért azonnal harmadik dózis beadására lenne szükség, ami azonban a szabályok szerint tilos. Sinkó ezt rendkívül aggályosnak tartja, és úgy véli, hogy lehetővé kellene tenni a harmadik dózis beadását azoknak a Sinopharmmal oltottaknak, akiknek nincs védettségük, még mielőtt eléri Magyarországot a járvány negyedik hulláma.

A Videoton a Covid-járvány kitörése óta nagy hangsúlyt fektet a járvány elleni küzdelemre, az önkéntes tesztelésre, ezért a vakcinázás elindulását követően jelentős számban nyitottak voltak a munkavállalóink arra, hogy a cég költségére az ellenanyag mérésében is részt vegyenek – mondta a társ-vezérigazgató.

Az ellenanyag-tesztek eredménye alapján elmondható, hogy az összes vizsgált vakcina – Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik – elindította az antitestek termelését kortól függetlenül, kivéve a kínai Sinopharm oltását – osztotta meg Sinkó a Videoton dolgozói körében végzett önkéntes vizsgálatok eredményét.

A Sinopharm oltása után a 60 évesek és a náluk idősebbek egyharmada esetében nem volt kimutatható ellenanyag szint.

Az aggodalmunkat megosztották egészségügyi szakemberekkel is, akik azt közölték velük, hogy ne aggódjunk, ettől még lehet T-sejtes immunitása azoknak, akiknek nem termelődött antitestjük. Amikor elérhetővé vált a T-sejtes immunitás mérése magánvállalatoknál, akkor ezt a vizsgálatot az érintettekkel egyetértésben megrendelték azon Sinopharmmal oltottak számára, akiknek nem volt antitestes védelmük.

Az érintett, ellenanyaggal nem rendelkező 60 éves vagy annál idősebb dolgozók közül egynek sem alakult ki a T-sejtes immunitása sem – árulta el Sinkó. „Vagyis akinek nem volt antitestes védelme, annak T-sejtes immunitása sem volt” – mutatott rá. Ez utóbbi vizsgálat darabonként kb. 50 ezer forintba kerül, amit sokan nem végeznek el az ára és a korlátozott rendelkezésre állása miatt, míg az antitest-vizsgálat ennek csak töredéke. „Ez lehet a magyarázat arra, hogy máshol hasonló komplex vizsgálatok nem történtek, és ezért érzem fontosnak, hogy a problémára felhívjam a figyelmet. Ha a Videotonban végzett vizsgálatokat kellően reprezentatívnak tekintjük, az vélelmezhető, hogy a Sinopharmmal oltott 60 felettiek körében országosan is jelentős lehet a száma azoknak, akiknek nincs ellenanyaga és sincs T-sejtes immunitása sem” – szögezte le Sinkó, kiemelve, hogy nagyon fontos megtudni, hogy a beoltottak védettek-e a koronavírussal szemben, főképp, ha idős emberekről van szó.

A Videoton által megrendelt mérésekből adódik az a következtetés, hogy akinek negatív az antitestest és a T-sejtes immunitás vizsgálata is, az sajnos nem védett a vírussal szemben – mondta Sinkó. Magyarországon ráadásul éppen az idős emberekkel kezdődött a Sinopharm oltási kampánya, ezért különösen fontos lenne mindenkinél ellenőrizni a védettséget.

A Videoton társ-vezérigazgatója szerint nagyon aggályos, hogy a jelenlegi szabályok szerint ezeknek az embereknek nincs lehetőségük arra, hogy harmadik, akár eltérő típusú oltással megpróbáljanak védettséget szerezni. Ez a vonatkozó előírások szerint nem lehetséges, még úgy sem, ha az illetők vállalják ennek a kockázatát a munkáltatójuk pedig ennek az anyagi vonzatait – mutatott rá.

A Portfolio megkérdezte a Nemzeti Népegészségügyi Központot, hogy akiknek nincs antitestes védelmük és T-sejtes immunitásuk, azok védettek lehetnek-e. Azt is meg szerették volna tudni, hogy kaphatnak-e harmadik oltást. Cikkük megjelenéséig azonban nem válaszoltak.

(forrás: Portfolio)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés