hirdetés
hirdetés
2022. október. 01., szombat - Malvin.
hirdetés

Sinopharm: jöhet a harmadik oltás? (Bővítve!)

Sok esetben nem termelődött elég antitest az oltott emberekben, miután megkapták a Sinopharm-vakcina két dózisát, ezért az Egyesült Arab Emírségekben arra készülnek, hogy harmadik dózist is előírnak a készítményből, írja a Napi.hu.

hirdetés

Az Egyesült Arab Emírségek egészségügyi hatóságai megkezdték a Sinopharm-féle koronavírus-vakcina harmadik adagjának beadását, mivel az orvosok szerint a kínai gyártmányú készítmény egyes esetekben nem váltott ki kellő antitesttermelő hatást.

A Wall Street Journal (WSJ) nyolc emberrel beszélt Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, akik szerint az elmúlt hetekben a közegészségügyi szolgálatok felhívták őket, hogy jöjjenek be egy harmadik oltásra, és megkapják az injekciókat. Mindannyian a kormány alkalmazottai voltak. Ez a nyolc ember azt is elmondta, nem közölték velük, hogy tudományos kutatásban vesznek részt, és nem tesztelték őket antitestekre sem.

Nawal al Kaabi, a helyi gyógyszerészeti hatóság vezetője csak annyit közölt a WSJ-vel, hogy a "harmadik oltás beadása nem a hivatalos protokoll része, nem rutinszerű a jelenlegi eljárás".

A lapnak két orvos azt állította, hogy a betegek és kollégáik közül néhány Sinopharm-oltott alig vagy egyáltalán nem mutatott antitestválaszt a második adag után. Viszont azt is jelezték: nem világos, hogy az antitesttesztek milyen mértékben mérik az immunrendszer teljes válaszát a vakcinára. A jelenségre az Öböl-menti országban egyébként számítottak: decemberben állami tisztviselők a kormánycégeknél tartott, zárt ajtók mögötti előadásokon már figyelmeztettek, hogy a Sinopharm-vakcina harmadik emlékeztető oltása szükséges lehet azok számára, akiknek a szervezetében két dózisból nem alakul ki megfelelő antitestválasz.

Az Orbán Viktor vezette kormány által egy közvetítő cégen keresztül megkötött szerződések alapján a Sinopharm-készítménye a legdrágább készítmény az oltási programban. A Gulyás Gergely kancelláriaminiszter által csütörtökön közzétett szerződések szerint a magyar kormány 30 eurót (12 ezer forintot) fizetett adagonként a januári rendeléskor. Öt millió dózist rendelt eddig Magyarország, de ha szükséges a harmadik dózis, az lassíthatja a harmadik fázist, írja a lap.

*

A kínai vakcina ellen indított baloldali és nemzetközi politikai támadás újabb állomása az az álhír, hogy az Egyesült Arab Emírségekben "probléma adódott a Sinopharm vakcinájával" - írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a közösségi oldalán szombaton. Menczer Tamás bejegyzésében kifejtette: ezt ugyan semmilyen hivatalos forrás nem mondta az Emírségekben, de a hír szerint találtak nyolc embert, akit behívtak, mert harmadik oltásra van szükségük, közli az MTI.

Minden vakcinánál vannak olyanok, akiknél az immunválasz nem elég erős. A kínai vakcinánál nagyságrendileg ugyanannyian, mint az úgynevezett nyugati vakcináknál. Az Emírségekben mindössze annyit tesznek most, hogy ezeknek az embereknek adnak még egy oltást, hangsúlyozta Menczer Tamás. Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Arab Emírségekben mintegy 6 millió embert oltottak be a Sinopharm-vakcinával. Az illetékes helyi bizottság elnöke azt mondta, hogy a fővárosban, Abu-Dzabiban a beoltottak közül senki sem halt meg, senki sem került kórházba, vagyis 100 százalékos a vakcina hatékonysága a súlyos esetek megelőzésében.

Ez jobb adat, mint amit a súlyos esetek vonatkozásában a Pfizer Izraelben mutatott - tette hozzá. Vagyis a kínai vakcinával semmi probléma sem adódott, a kínai vakcina életeket ment az Emírségekben és Magyarországon is, szögezte le. Legfőképpen azért van szükség Magyarországon a kínai és az orosz vakcinára, mert Brüsszelből nem jön elég oltás, ráadásul Kurz osztrák kancellár szerint Brüsszelben a vakcinákat tisztességtelenül osztják szét, írta az államtitkár.

Ferkó Attila háziorvos a Sinopharm koronavírus elleni vakcinával olt be egy nőt salgótarjáni rendelőjében 2021. március 10-én (MTI/Komka Péter)
Ferkó Attila háziorvos a Sinopharm koronavírus elleni vakcinával olt be egy nőt salgótarjáni rendelőjében 2021. március 10-én (MTI/Komka Péter)

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés