hirdetés
hirdetés
2022. december. 02., péntek - Melinda, Vivien.
hirdetés

Semlegesítheti az MRSA-t egy vadonatúj antibiotikum

Brit kutatók szerint emberek millióinak életét változtathatja meg egy gyógyszer, amely egerekben képes volt a húsevő baktériumként ismert MRSA-t semlegesíteni, közli az InfoStart.

hirdetés

Az eredményt a teixobaktin molekula új változatának kifejlesztésével érték el, amely a feltételezések szerint képes elpusztítani a baktériumokat anélkül, hogy károsítaná az emlősök szövetét. Az egereken végzett kísérlet legalábbis ezt bizonyította be a sokféle széles körben használt antibiotikummal szemben rezisztens MRSA esetében a Sky News cikke szerint.

A teixobaktint már 2015-ben is olyan antibiotikumként üdvözölték, amely képes átalakítani a jelenlegi helyzetet, de az új projektben szintetikus változatát is kifejlesztették a szernek. Ennek legnagyobb előnye, hogy szobahőmérsékleten tárolható, ezzel terjesztése és tárolása jelentősen egyszerűbbé vált.

Az egészségügyi szakértők világszerte figyelmeztetéseket adnak ki a túlzott antibiotikum-használatból fakadó antibiotikum-rezisztens baktériumok és egyéb mikrobák terjedése miatt. A jövőben ugyanakkor a rezisztens baktériumok megfertőzte betegek gyógyulását mindössze napi egyetlen adag szájon át szedhető teixobaktin segítheti.

A kutatás vezetői azt is remélik, hogy az általuk elért eredmények segíthetnek abban, hogy a gyógyszer olcsón és nagy mennyiségben legyen előállítható. A molekula egyes aminosavainak olcsóbb alternatívákra cserélésével az anyagköltséget az eredeti kevesebb mint kétezredére csökkentették, írja a lap.

 

(forrás: Infostart)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés