hirdetés
hirdetés

Segítség, kipukkadok!

Aki esett már a mértéktelen evés csapdájába a karácsonyi ünnepek alatt, valószínűleg az emésztés elősegítésének csínjait is ismeri. Az alábbiakban erről nyújtunk rövid, könnyed és remélhetőleg hasznos összefoglalót.

hirdetés

In medias res, kezdjük mindjárt egy döntéshozatali folyamatábrával, amely megmutatja, Önnek mennyire lehetnek hasznos segítségére a cikkben foglalt információk.

Mi kerül az ünnepi asztalra?

Karácsonyi fogások

Európában, az amerikai és az ausztrál kontinensen a karácsony a legszentebb, legmeghittebb ünnep.

Németországban az ünnepi menü általában négyfogásos: elsőként hideg előétel (többnyire kaviár pirítóssal vagy kagylóból, rákból készült saláta), azután húsleves, majd párolt zöldségekkel, káposztával vagy gyümölccsel körített liba- vagy kacsasült, végül desszertként mogyorós vagy csokoládés torta kerül az asztalra.

Nagy-Britanniában, ahol az ajándékozásra december 25-én reggel, a közös családi étkezésre pedig ezt követően kerül sor, a karácsonyi ebéd fénypontja a sült, töltött pulyka sült krumplival és kelbimbóval, a desszert pedig a jellegzetes Christmas pudding, amit alkoholban érlelt gyümölcsök tesznek ízletessé.

Franciaországban szintén a karácsony első napja a tulajdonképpeni ünnep, amikor az ott is különlegességnek számító libamájat fogyasztják. A franciák híres karácsonyi süteménye a buche de noel, a csokoládés fatörzs.

A skandináv országokban az év legnagyobb ünnepén csak a legjobb minőségű, különleges ételek és italok kerülhetnek az asztalra, leggyakrabban hideg büfé, azaz svédasztal formájában. A sokfogásos menüsorban a karácsonyi pulyka- vagy kacsasült is központi helyet foglal el. Desszertként elmaradhatatlan a habos tejberizs, amibe egy szem mandulát rejtettek – aki megtalálja, ajándékot kap.

Források: Agrároldal, Mindmegette

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás, és ez a jellegzetes karácsonyi menükre is igaz, főként tágabb értelemben: a karácsonyi asztalra kerülő ételek köre országonként eltérő. Hazánkban az ünnepi asztal jellemző tradicionális kellékei a töltött káposzta, a kacsa- vagy libasült és a halételek – elsősorban a halászlé és a sült vagy rántott hal. Desszertként szinte elmaradhatatlan a diós és a mákos beigli vagy a mákos guba. A karácsonyfán vagy alatta pedig bizonyára megtaláljuk a hazai különlegességnek számító szaloncukrot  is, amely a 19. század óta dísze a magyar családok karácsonyfájának – nevét is a főúri házak társasági összejöveteleinek és az ünnepi fenyőnek helyet adó díszes szalonról kapta.

 

Keserű italok mint étvágygerjesztők

A szépen terített ünnepi asztal látványa és az ínycsiklandó illatok általában már önmagukban is meghozzák az étvágyat, egy röviditallal azonban erre még rásegíthetünk. Az aperitifként elfogyasztott keserű italok a bennük lévő a keserűanyag-tartalmú drogoknak köszönhetően fokozzák az emésztőnedvek elválasztását, ami az étvágy fokozódásában is megnyilvánul.

 

Ha már tele a gyomrunk

Ha a karácsonyi asztal minden fogását végigkóstoltuk, akár már az ünnep első napján elérhet bennünket a „majd’ kipukkadok”-érzéssel kísért hipertelítettség-szindróma, de ha máskor nem is, a karácsonyi és a szilveszteri eszem-iszom végére már majdnem biztos, hogy csak néhány könnyebb fogásra vágyunk. Ez a „posztcelebrációs hipertelítettség-szindróma” általában rövid idő alatt lecseng, végszükségben azonban még a „kórfejlődés” során beavatkozhatunk igazoltan hatásos kezelési módszerekkel.

Empirikus kezelési módok

A hosszú tradicionális múltra visszatekintő szódás vörösbor az empirikus tapasztalatok szerint segíti az emésztést. Hatásmechanizmusában a savtartalom mellett szerepet játszhat a szódában oldott szén-dioxid, amely a gyomorba került étel fellazításával segít, hogy az emésztőnedvek könnyebben hozzáférjenek a szilárd táplálékhoz és megkezdhessék annak lebontását. Leggyakrabban háromféle hatáserősségben fogyasztjuk – úgy mint kisfröccs: (1 dl bor + 1 dl szódavíz), nagyfröccs (2 dl bor + 1 dl szódavíz) vagy hosszúlépés (1 dl bor + 2 dl szódavíz), emellett azonban még több mint egy tucatnyi egyéb variációja (http://spriccer.blogspot.hu/p/froccs-fajtak.html) ismert.

Farmakoterápia

A nagy mennyiségű, nehezen emészthető, zsíros étel elfogyasztása kapcsán fellépő relatív emésztőenzim-hiány által okozott emésztési panaszokat enyhíthetik a vény nélkül kapható multienzim-készítmények (pl. DIPANKRIN 60 mg/50 mg bevont tabletta, KREON 10 000 egység gyomornedv-ellenálló kemény kapszula, MEZYM Forte 10000 egység gyomornedv-ellenálló filmtabletta, NEO-PANPUR gyomornedv-ellenálló filmtabletta, PANGROL 10 000 egység gyomornedv-ellenálló kemény kapszula; ATC-kód: A09AA02). Hatóanyaguk, a standardizált pankreászpor (más néven pankreatin) lipáz, amiláz és proteáz enzimek keveréke. A PANKREOFLAT bevont tabletta a pankreatin mellett dimetikont is tartalmaz, így az emésztés segítése mellett a gázfelhalmozódást is csökkenti a belekben.

A töltött káposzta kísérőjeként jó szolgálatot tehetnek a túlzott bélgáz-képződés okozta haspuffadást (flatulencia, meteorismus) enyhítő vény nélküli patikaszerek (AERO-OM 42 mg rágótabletta, ESPUMISAN 100 mg/ml belsőleges emulziós cseppek, ESPUMISAN 40 mg/ml belsőleges emulzió, ESPUMISAN GYÖNGY 40 mg lágy kapszula, SAB SIMPLEX belsőleges emulzió). Hatóanyaguk, a szimetikon egy stabil felületaktív vegyület (poli-dimetil-sziloxán), amely megváltoztatja a gyomortartalomban és a bélnyálkahártyán képződő gázbuborékok felületi feszültségét, aminek következtében azok szétesnek. Az így felszabaduló gázok már képesek felszívódni a bélfalon keresztül, vagy a bélmotilitás eredményeként kiürülnek a gasztrointesztinális rendszerből. Mivel a szimetikon nem szívódik fel és kizárólag fizikai úton fejti ki hatását – azaz hatástani és élettani szempontból közömbös anyagként viselkedik – terhesség és szoptatás alatt is alkalmazható.

A puffadás és a flatulencia enyhítésének régóta használt eszközei a karmintív hatású gyógynövény-készítmények, köztük a FoNo VII-ben hivatalos Gutta carminativa  (Aetheroleum carvi, Aetheroleum foeniculi, Aetheroleum menthae piperitae) és a Species carminativa (Anisi vulgaris fructus, Foeniculi fructus, Carvi fructus, Chamomillae anthodium, Menthae piperitae folium). A fűszerkömény (Carum carvi), az édeskömény (Foeniculum vulgare) és az ánizs (Pimpinella anisum) az ízérző receptorok és a gyomornyálkahártya izgatásával fokozzák az emésztőnedv-elválasztást, így javítják az emésztést. Részben ezáltal, részben pedig az erjesztő baktériumokra kifejtett antimikrobás hatásuk révén csökkentik a bélgázok keletkezését. Spazmolitikus hatásuknak köszönhetően csökkentik a görcsös fájdalmat és elősegítik a gázok távozását. A borsosmenta (Mentha piperita) illóolajai a kalciumion-beáramlás csökkentésével relaxálják a bélrendszer simaizmait.

 

Zárszó

Ha vagyunk olyan szerencsések, hogy gazdagon terített ünnepi asztal mellett, szeretteink körében ünnepelhetjük a karácsonyt, tegyünk egy apró lépést azok felé a szegény sorsú embertársaink felé is, akiknek ez a harmónia nem adatik meg. Egy szívből jövő apró ajándékkal, egy ételadománnyal vagy a karácsonyi bevásárlás forgatagában a kézbe adott néhány forinttal nekik is szebbé tehetjük az ünnepet.

Minden kedves olvasónknak szeretetteljes, békés, boldog karácsonyt kívánunk!

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés