hirdetés
hirdetés
2021. február. 25., csütörtök - Géza.
hirdetés

Rozmaring – illatos gyógyír

A rozmaring külsőlegesen és belsőlegesen is alkalmazott a népi gyógyászatban. Ma már tudományos vizsgálatok is támogatják a rozmaringlevél és -olaj használatát – izom- és ízületi fájdalmak enyhítésére éppen úgy, mint emésztési problémák orvoslására.

hirdetés

A mediterrán térségből származó rozmaring érdekes módon nem kapott nagy szerepet az antik orvoslásban; annál inkább a mitológiában. A rozmaring egyidejűleg számított szerencsét hozónak és a bánat szimbólumának. Az ókori görögök a rozmaringot isteneik és az emberek díszítőjeként, ékszereként írták le. Az ókori rómaiak koszorút fontak belőle, majd azt a fejre helyezve szerencsehozóként viselték. A középkorban a trubadúrok a szívük hölgyének egy ág rozmaringot nyújtottak át, tiszteletük és hűségük jeleként. Ugyanakkor, jelen volt a rozmaring a temetési szertartásokon is, amikor a koporsóvivők egy ág rozmaringot helyeztek a koporsóra. Nem kizárt, hogy ennek praktikus oka is volt, mivel a rozmaring erős illata képes a hullaszagot részben elfedni (1).

Rozmaringméz, rozmaringbor, likőr, tartósítószer

A rozmaringot az élelmiszeripar is sokoldalúan használja. A levelekkel való ízesítés mellett ismert az enyhén lilás virágokból begyűjtött rozmaringméz, a fehérborba való rozmaringlevél-áztatással (20 gramm levél 1 liter borban 1 hétig áztatva) előállított rozmaringbor, illetve likőrök összetevőjeként is használt a rozmaring. A rozmaring kivonataival korábban húsféleségeket konzerváltak, és a tradíció mára tudománnyá lett: az antioxidáns hatású rozmaringkivonatot az élelmiszeripar E392 néven alkalmazza konzerválásra, az avasodás és a fakulás kivédésére, az ízanyagok bomlásának megakadályozására (2).

Egy kis botanika és farmakognózia

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

A rozmaring (Rosmarinus officinalis L.; Lamiaceae) a mediterrán régió örökzöld cserjéje, ami akár 1-2 méter magasra is megnőhet. A felső oldalukon fényes, alsó oldalukon szőrös, tűszerű levelek szolgáltatják a gyógyszerkönyvekben is hivatalos drogot (Rosmarini folium). A rozmaringlevél tipikusan 1−2,5 százalékban tartalmaz illóolajat. Emellett, a levéldrog 8−10 százalékban cserzőanyagot (benne rozmaringsav), flavonoidokat és szaponinokat is tartalmaz (1−4). Lényeges, hogy a leveleket a virágzás előtt kell begyűjteni, és 35 °C-os hőmérséklet alatti hőmérsékleten kíméletesen megszárítani. A világpiacon megvásárolható rozmaringos drog döntő része Spanyolországból, Marokkóból, Tunéziából és Délkelet-Európából származik (4).

A levéldrog mellett a rozmaring szárából és leveleiből kinyert illóolaj is szerepel a gyógyszerkönyvekben (Rosmarini aetheroleum). A kámforra emlékeztető illatú rozmaringolajban – többek között − 15−30 százalék cineol, 10−18 százalék D- és L-borneol, 4−10 százalék L-kámfor, 5−6 százalék bornil-acetát, α- és β-pinén található (1, 4).

Rozmaring belsőleg

A rozmaringot a népi gyógyászatban emésztésjavítóként, szélhajtóként, enyhe görcsoldóként és étvágyjavítóként egyaránt használják. Ezeket a leírt hatásokat a modern nyugati medicina is elismeri. Az emésztés javítására a rozmaringleveles teából napi 3-4 adagot javasolt elfogyasztani, olyan módon, hogy a teakészítéshez felhasznált rozmaringlevél tömege naponta összesen körülbelül 4−6 gramm legyen (1). Ez azt jelenti, hogy alkalmanként körülbelül 2 gramm levéldrogból készíthető 15 perc alatt forrázat. Ha a levéldrogból készült forrázat helyett illóolajos belsőleges készítményeket alkalmaznak a panaszok mérséklésére, akkor napi 10−20 csepp rozmaring illóolaj a szokásos adag. A rozmaringolaj túladagolása a gastroenteritis veszélyével és a vesefunkció romlásának a rizikójával járhat együtt. Elsősorban ezekre tekintettel nem javasolt várandós nőknél a rozmaringos készítmények belsőleges használata (fűszerként engedélyezett a használata).  

A gasztrointesztinális hatásokon túl fejfájás, koronáriás szívbetegség, szédülés, havi vérzéssel kapcsolatos rendellenességek esetén is javallott a népi gyógyászatban a rozmaring fogyasztása − noha ezekben az indikációkban a modern kori tudományos vizsgálatok nem erősítik meg az alkalmazás létjogosultságát (1).

Rozmaringos bedörzsölők, kenőcsök, krémek és fürdők

A rozmaringot külsőleges bedörzsölők, kenőcsök, krémek összetevőjenként régóta alkalmazzák. Reumás panaszoknál, izom- és ízületi fájdalmaknál kedvező hatásúnak bizonyul a rozmaringolajos készítmények napi kétszeri alkalmazása − mind népgyógyászati tapasztalatok, mind tudományos vizsgálatok alapján (1, 3, 4). A külsőleges szerekben alkalmazott, jellegzetes illatú illóolaj bőrizgató hatású, serkenti a vérkeringést, elősegíti a gyulladásos mediátorok eltávolítását. Ahhoz, hogy egy bedörzsölővel a kellő hatás elérhető legyen, a készítménynek 6−10%-ban kell tartalmaznia az illóolajat. Elterjedt a rozmaring leveleinek és illóolajának fürdőadalékként való használata is − megjegyzendő, hogy nem napi gyakorisággal, hanem heti 2 alkalommal.

A rozmaringolaj külsőleges alkalmazásával kapcsolatosan gyógyszer-interakciók nem ismertek, de a lehetséges mellékhatásokat illetően szem előtt kell tartani az allergiás reakciók kockázatát (4). A rozmaringolajos bedörzsölők, kenőcsök és krémek használata során ügyelni kell arra, hogy azok a nyálkahártyákkal és a szemmel ne érintkezzenek.

Az ESCOP-monográfia alapján a külsőlegesen alkalmazott rozmaringolaj javallott reumatikus betegségek kezelésére, kisebb keringési problémák orvoslására, illetve antiszeptikumként a sebgyógyulás serkentésére (4).

A rozmaringolajos külsőleges készítmények alkalmazását az E-Kommission is elismeri (4).

Egy vizsgálatban rheumatoid arthritises személyeknél heti 3 alkalommal 15-15 perces rozmaringolajos térdbedörzsölést alkalmaztak. A rozmaringolajjal kezelt betegek arról számoltak be, hogy 50 százalékkal csökkent a térdtáji fájdalmuk, miközben a placeboágon a gyulladásos fájdalomnak csak 12 százalékos mérséklődését tapasztalták (5).

A rozmaring levéldrogjának és illóolajának XXI. századi alkalmazása példája annak, hogy a népgyógyászati tapasztalatokat tudományos kísérletekkel és vizsgálatokkal megerősítve miként kerülhetnek a patikák polcaira hatásos megoldást nyújtó, biztonságosan alkalmazható növényi alapú készítmények.

 

IRODALOM

1. Rosmarin: Fitmacher für Darm und Durchblutung.  https://ptaforum.pharmazeutische-zeitung.de/pflanzen/rosmarinus-officinalis/; 2019. okt. 24.

2. Andrade JM, Faustino C, Garcia C, Ladeiras D, Reis CP, Rijo P. Rosmarinus officinalis L.: an update review of its phytochemistry and biological activity. Future Sci. OA 2018; 4(4).

3. EMA: Assessment report on Rosmarinus officinalis L., aetheroleum and Rosmarinus officinalis L., folium. EMA/HMPC/13631/2009

4. http://www.arzneipflanzenlexikon.info/rosmarin.php; 2019. okt. 24.

5. Gok Metin Z, Ozdemir L. The Effects of Aromatherapy Massage and Reflexology on Pain and Fatigue in Patients with Rheumatoid Arthritis: A Randomized Controlled Trial. Pain Manag Nurs. 2016;17:140−149.

Dr. Dóczi István, szakgyógyszerész
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Tribune)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés