hirdetés
hirdetés

Rosszul alvó gyermekből rosszul alvó felnőtt lesz

Körülbelül minden ötödik gyermeknél jelen vannak az el- és/vagy átalvási problémák. Jelentős részük felnőtt korban is küzdeni fog alvással kapcsolatos nehézségekkel.

hirdetés

A nyugodt pihenés helyett sok kisgyermeknek csal könnyeket a szemébe az elalvás. Már a kisgyermekek körében is viszonylag gyakori problémát jelentenek az el- és átalvási zavarok, és a csecsemők vagy gyermekek álmatlan éjszakái sok család nyugalmára nyomják rá a bélyegüket. Mint az a Németországi Alváskutatási és Alvásmedicinai Társaság 25. éves kongresszusán is elhangzott, a hat hónapos és négy év közötti gyermekek mintegy 10–20 százalékát érintik az alvászavarok.

Az alvászavar nem máról holnapra alakul ki

Az alvászavarok nem egyik napról a másikra alakulnak ki – hangsúlyozza az alváskutatással foglalkozó szakember, prof. dr. Angelika Schlarb. Megfigyelhető, hogy aki gyermekként álmatlanul tölti az éjszakáit, az általában felnőtt korára sem leli meg az alvás nyugalmát.

Bár a gyermekkori alvással kapcsolatos problémák egy része – pl. a 4–8 éves korosztályban leggyakoribb alvajárás – „kinőhető”, a gyermekek mintegy 60 százaléka felnőtt korában is magával cipeli az alvászavar jelentette nehézségeket, azaz nagy valószínűséggel felnőttként is szembesülni fog az el- és/vagy átalvás jelentette nehézségekkel.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_oksun70'>oksun70 / 123RF Stock fotó</a>
Forrás: 123rf.com

Minden ötödik gyermek rosszul alszik

Egy megkérdezéses reprezentatív kutatás eredményei alapján, míg a csecsemők hat hónapos korukig naponta átlagosan 14,3 órát töltenek alvással, addig ez 10-11 éves korra napi 9,5 órára csökken. A felmérés szerint a 18 éven aluliak 19,5 százaléka alvászavarokkal küzd, azaz legalább három hónapon keresztül fennállóan heti több esetben jelentkezik náluk el- vagy átalvási zavar. A korosztály 13 százalékára elalvási, míg a 8,8 százalékára átalvási zavarok jellemzők.

Az alvászavaroknak súlyos következményei lehetnek

Amellett, hogy az alvászavarok hosszú távú egészségkárosító hatása, így pl. a diabétesz kockázatának a növekedése igazolt, a nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás következménye a gyerekeknél agresszivitás és koncentrációs zavar is lehet, amik figyelemzavar és tanulási nehézségek formájában is testet ölthetnek. Felnőttkorban mindez a pszichés megbetegedések, köztük a depresszió megemelkedett gyakoriságával köthető össze.

Miért nem nyugodt a gyermekek álma?

A gyermekek alvászavarinak az oka a túlságosan ingergazdag környezet is lehet – mondja a Németországi Alváskutatási és Alvásmedicinai Társaság elnöke, dr. Alfred Wiater. A sok tévézés, számítógépezés, mobiltelefonozás könnyen túlterhelheti a kicsiket, és alvászavarokat produkálhat. Véleménye szerint három éves kor alatt egyáltalán nem lenne szabad a gyermekeknek tévézni, számítógépezni stb., és kisiskolás korban is napi egy órában kellene maximálni az ilyen időtöltések időtartamát.

Megemlítendő, hogy a gyermekek alvászavarával a szülők viszonylag ritkán és jellemzően túl későn kérnek segítséget, miközben javíthatna a helyzeten, ha időben gyermekorvoshoz, gyermekpszichológushoz vagy családsegítő szakemberhez fordulnának.

 

Forrás: Pharmazeutische Zeitung

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés