hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 10., szerda - Lörinc.
hirdetés

Rontja-e a sztatinok szedése a kognitív funkciókat?

A rendszeres sztatin-alkalmazás nem befolyásolja az időskorúak kognitív képességeit, derül ki egy frissen publikált eredményű prospektív megfigyeléses vizsgálatból.

hirdetés

Az elmúlt időszakban jelentek meg aggodalomra okot adó hírek, amik alapján a sztatinok tartós adagolása kedvezőtlenül hathat az időskorú betegek kognitív funkcióira.

Több gyógyszerügyi hatósági intézkedés történt

2012 februárjában az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA kiadott egy figyelemfelhívást, ami szerint a sztatinok szedése negatívan érintheti a kognitív működéseket. Az FDA akkor azokra az esettanulmányokra alapozta a figyelmeztetését, amik a sztatin-szedés megkezdését követően rövid időn belül tapasztalható, jelentős mértékű teljesítménycsökkenésről számoltak be.

Egyéb országok hatóságai is megtették a szükséges lépéseket, így a németországi és a hazai sztatin-készítmények alkalmazási előírásában is lehet olvasni esetleges reverzibilis kognitív károsodásokról.

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

Mégsem rontják a kognitív funkciókat a sztatinok?

Most, a legújabb vizsgálatok fényében úgy tűnik, hogy a sztatinok nemhogy nem rontják a kognitív működéseket, de a szívbetegeknél még az emlékezőképesség javulásához is vezethet a szedésük.

1037 - a vizsgálat kezdetén 70 és 90 év közötti - beteget vontak be abba vizsgálatba, amiben a sztatin-adagolás kognitív funkciókra kifejtett hatásait elemezték. A 642 kezelt és a 395 kontroll személy állapotát átlagosan 6 éven keresztül követték nyomon,- kétévente végrehajtott neuropszichológiai tesztekkel, köztük a reakciósebesség, a verbális és vizuális készségek, a tanulási képesség, valamint a hosszú- és a rövid távú memória vizsgálatára alkalmas módszerekkel.

529 résztvevőnél agyi mágneses rezonancia (MRI) vizsgálatot is elvégeztek, amit két év elteltével 408 személynél megismételtek.

Mint az eredményekből kiderült, a két ágba tartozó személyek kognitív működésében nem adódott szignifikáns különbség. Mindkét csoportban „csak” a lassú, időskorban normálisnak tekintett kognitív funkcióbeli romlás mutatkozott meg.

Szívbetegeknél javítják a sztatinok az emlékezőtehetséget

Fény derült ugyanakkor arra, hogy azok a szívbetegek akik sztatin-kezelésben részesültek, az emlékezőképességre vonatkozó tesztekben valamivel jobban teljesítettek, mint a kontroll-csoportba tartozók. Hasonlóra figyeltek fel a genetikailag fokozott demencia-rizikót hordozó apolipoprotein-Eɛ-ellél hordozóinál is.

 

Forrás:

J Am Coll Cardiol

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés