hirdetés
hirdetés
2022. január. 23., vasárnap - Zelma, Rajmund.
hirdetés

Román gyártók: nem tudunk új generációs vakcinákat előállítani

A romániai gyógyszergyártók érdekvédelmi szervezete lehetetlennek tartja, hogy Románia új generációs vakcinákat állítson elő, szerintük ehhez legalább három évnyi előkészület és fejlesztés lenne szükséges.

Az érdekvédelmi szervezet azzal kapcsolatban fejtette ki álláspontját, hogy február 6-án a román miniszterelnök kijelentette: Románia is gyárthat koronavírus elleni vakcinát. Florin Citu akkor nem közölte, hogy melyik oltóanyagról lehet szó, s azt sem, hogy mikor kezdődhet meg az előállítása.

A gyógyszergyártók szerint Lengyelországgal, Magyarországgal, Csehországgal és Szlovéniával ellentétben, ahol a gyógyszeriparnak fontosságot tulajdonítanak, és jelentős fejlesztések történtek, Romániában hanyatlott az ágazat, így Bukarest ma már egyszerű vakcina- és gyógyszerimportáló lett. Közölték, hogy a lakosság által fogyasztott gyógyszerek alig 4 százalékát állítják elő Romániában.

Dragos Damian, az érdekvédelmi szervezet ügyvezető igazgatója szerint a technológiai fejlesztések elmaradtak az elmúlt tíz évben, így új gyógyszereket nem gyártanak és a munkaerő kiképzése is elmaradt. Damian szerint a vakcinagyártásról szóló nyilatkozatoknak a valóságban nincs semmi gyakorlati alapjuk, hiszen a romániai pártok nem tulajdonítanak fontosságot ennek az ágazatnak. Úgy vélte, csak egy alapos kormányzati finanszírozási program teremthet olyan környezetet, amely új technológiai beruházásokat vonz.

A gyógyszergyártók szerint Romániának tízéves technológiai lemaradást kell ledolgoznia, ha a hatóságok azt akarják, hogy Bukarest is gyártson vakcinákat. Az érdekvédelmi szervezet azt kérte a miniszterelnöktől, hogy hozzon létre közvetlenül a saját alárendeltségében egy gyógyszerügynökséget, amelyik elkezdhetné a gyógyszeripar újraépítését.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés