hirdetés
hirdetés
2021. szeptember. 20., hétfő - Friderika.
hirdetés

Robotok a patikákban

Jellemzően nem csökken a dolgozók száma azokban a patikákban, ahol elkötelezték magukat a robotizáció mellett, derül ki a Világgazdaság összeállításából.

Már három harmadik generációs patikai robottal találkozhatnak az ügyfelek, eddig  két hazai gyógyszertár döntött úgy, hogy beruház az automatába. Egy ilyen robot beszerzése 40-50 millió forintba kerül – mondta a Világgazdaságnak Fekete András, a forgalmazó Premier G. Med Onko Kft. termékigazgatója. Magyarországon körülbelül 2500 magánpatika működik, köztük a cég felmérése szerint legalább 500-600 olyan lehet, amelyet érdekelhet a robotizáció. A patikai kiszolgálást gyorsító eszközből a következő évtizedben évi tíz-húsz darabot szeretnének értékesíteni. A cég az Opten adatai szerint tavaly 1,4 milliárd forintos forgalmat bonyolított le a 2019-es 378 millió forint után.

A technológiát egy gazdagréti és egy tatabányai gyógyszertárban már bevezették. A Gazdagréti Patikába telepített két robot a helyi egyedi igényeket elégíti ki.

A tetőtér átalakítása lehetővé tette egy több mint 12 méter hosszú, 3,5 méter magas, akár 40  ezer doboz tárolására alkalmas robot elhelyezését. A futószalagokból és csigákból álló rendszer percenként akár hat-nyolc dobozt  juttat az officinában a gyógyszerész kezéhez – mondta Fekete András, hozzátéve, hogy a gyorsabb kiszolgálás mellett a patikai tanácsadás is személyre szabottabb lehet. A gyógyszerészeknek nem kell fel-alá sétálni a gyógyszertárban a fiókok között. Amíg a robot meghozza a terméket, addig a patikus meg tudja beszélni a pácienssel a gyógyszer alkalmazására vonatkozó szabályokat. A patikarobotizáció jobban áttekinthető, kezelhető raktárkészletet biztosít. A szakember példaként említette, hogy a tatabányai patika a robot használata óta csökkentette raktárkészletét, ezzel egy időben  növelte a fogyó termékeket, ami üzleti szempontból határozott előrelépésnek tekinthető.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés