hirdetés
hirdetés
2021. december. 09., csütörtök - Natália.
hirdetés

Ritka a vérrögképződés, de magas a halálozási ráta

Rendkívül ritkán fordul elő, de az érintettek körében 23%-os halálozási aránnyal járt az AstraZeneca első adag vakcinája miatt kialakuló vérrögképződés egy frissen közzétett kutatás szerint – írja a brit The Guardian nyomán a Portfolio.

Fiatal és egészséges embereket is érint a vérrögképződés az AstraZenea-oltás után, ennek előfordulási gyakorisága az 50 év alattiak körében azonban mindössze 1 az 50 ezerhez, az 50 év felettiek körében pedig még kisebb, 1 a 100 ezerhez – mutatták ki brit kutatók a lap szerint.

A vérrög kialakulásának esélye ennél jóval nagyobb a koronavírus-fertőzés esetében – írják. A kórházba került Covid-fertőzöttek körében minden ötödik páciensnél találtak bizonyítékot a bekövetkezett vérrögképződésre.

Sue Pavord, a New England Journal of Medicine-ben megjelent kutatás vezető szerzője szerint aazok számára, akiknek vérrög képződik a szervezükben, ennek következménye kétségbeejtő lehet, magas ugyanis a halálozási ráta az oltás miatt kialakuló vérrögök esetében.

Az oltás miatti vérrög-képződéses esetek (úgynevezett VITT-szindróma) 50%-ában nem találtak korábbi betegséget, és nem tartoztak az érintettek a vérrögképződés szempontjából rizikófaktorral rendelkezők közé sem.

A VITT-szindrómával rendelkezők 23%-a meghalt, köztük egészséges és fiatal emberek is. Különösen azoknál veszélyes a vérrögképződés, akik nagyon alacsony trombocita számmal rendelkeznek, és gyenge agyi véráramlásuk, náluk ugyanis 73% volt a halálozási arány, írja a lap.

Forrás: AVANTGARDE GROUP
Forrás: AVANTGARDE GROUP

(forrás: Portfolio)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés